Információs rendszer megsértésének bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 25., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Információs rendszer megsértésének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Járásbíróság
Tárgyaló: 
Fszt. 26/A.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság jár el. A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség 2018. július 20-án közérdekű üzemre elkövetett információs rendszer megsértésének bűntette miatt emelt vádat a férfival szemben, akit azzal vádolnak, hogy 2017. április 12-e és május 2-a között Szolnokon, az internet felhasználásával jogosulatlanul megszerezte a Magyarországon működő egyik legnagyobb telekommunikációs cég rendszergazdai jogosultsággal rendelkező munkatársának felhasználó nevét és jelszavát, majd azok segítségével, szintén az interneten keresztül 62 alkalommal jogosulatlanul belépett a cég egyik, a vád szerint közérdekű üzemnek minősülő szerverére, ahol a saját részére, jogosulatlanul felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte. Az általa létrehozott felhasználói profilok a vád szerint teljes körű hozzáférést biztosítottak a rendszerhez, ezáltal a vádlottnak lehetősége nyílt a telekommunikációs cég ügyfeleinek telefon és internet szolgáltatásának blokkolására, és a rendszer feletti teljes vezérlés átvételére.

Az ügyben eljáró Szolnoki Járásbíróság 2018. november 12-én előkészítő ülést tartott, melyen az ügyészség 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben arra az esetre, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűncselekmény elkövetését.

A vádlott azonban tagadta bűnösségét. Elmondta, hogy a vádiratban megjelölt cselekményt véghez vitte, de nem tekinti bűncselekménynek, mert azt közérdekű bejelentésként több alkalommal maga jelezte a telekommunikációs cég felé. Elmondása szerint annyit tett, hogy „eljutott a szerverre”, „tesztelte a jogosultságokat”, hogy „meddig lehet eljutni”, egy „folytatólagos technikai elemzést” végzett, amit végül lehívott és a cég részére átadott volna. Vitatta, hogy a szóban forgó szerver közérdekű üzem lenne. Elmondta, hogy segítő szándékból tette, amit tett, és kárt senkinek sem okozott.

A vádlott védője a vádirat részletességét, az érintett szerver közérdekű üzemi minőségét és a vádban foglalt cselekmény társadalomra veszélyességét vitatta.

Sérelmezte, hogy „az állam bíróság elé citálja” védencét, annak ellenére, hogy „egy biztonsági rés” szűnt meg neki köszönhetően. Igazságügyi szakértő kirendelését indítványozta arra vonatkozóan, hogy az érintett szerver közérdekű üzemnek minősül-e és hogy a védence a belépések során „eljutott-e a közérdekű üzemig”, valamint a cég alkalmazottainak tanúkénti kihallgatását indítványozta. 

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság 2019. január 28-án tárgyalást tartott, melyen a cég két alkalmazottját hallgatta ki tanúként. Az ügy tárgyalása 2019. március 25-én további tanúk kihallgatásával folytatódik.

Megjegyzés: A 2019. március 25-ére kitűzött tárgyaláson előreláthatóan tanúkihallgatására kerül sor.

Információ:

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő 06-30/239-9614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő 06-56/501-400 3109-es mellék, 06-30/317-83-60
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

Dr. Tóvizi Ádám sajtótitkár 06-30/884-12-95
tovizia@szolnokit.birosag.hu

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: