Emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 6., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
- I. emelet 62.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az Ifj. M.J. vádlottal szemben emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben 2017. január 6-ára kitűzött első tárgyaláson előreláthatóan a vádirat ismertetésére és a vádlott kihallgatására kerül sor.

***

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott és néhai édesapja, a későbbi sértett egy törökszentmiklósi lakóházban éltek. Korábban mindketten italozó életmódot folytattak, az apa azonban már hosszabb ideje felhagyott az alkohol fogyasztással, míg fia, a vádlott tovább folytatta alkoholizáló életmódját. Az apa többször próbált fiára hatni, hogy hagyjon fel az italfogyasztással, és alkalmi munkából szerzett pénzét ne alkoholra költse, fia, a vádlott azonban ezt kötekedésnek vette, emiatt gyakran veszekedtek. A vádlott 2015. december 15-én az esti órákban ismét erősen ittas állapotban ért haza, amit apja, a későbbi sértett szóvá tett. Veszekedni kezdtek, és az ital hatására indulatos vádlott ököllel többször fejen ütötte apját. Az apa védekezni próbált, de ráesett a mellette lévő kanapéra, magával rántva fiát, a vádlottat, aki rázuhant apja felsőtestére. A vádlott ekkor két kézzel megragadta apja nyakát és addig szorította, hogy megfulladt. A vádlott észlelve, hogy apja nincs eszméleténél, vízzel öntötte le, majd látva, hogy nem reagál a szomszédba szaladt segítségért. A szomszéd értesítette a mentőket. A kiérkező mentők azonban már csak a sértett halálát állapíthatták meg.

A vádirat szerint a sértett a bántalmazás következtében test szerte súlyos sérüléseket szenvedett, köztük közvetlen életveszéllyel járó lépsérülést és 8 napon túl gyógyuló sorozat bordatörés sérülést. Halálát azonban a légutak tartós leszorítása, fulladás okozta. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott magatartása és a sértett halála között ok-okozati összefüggés állapítható meg, akinek életét semminemű orvosi segítség nem tudta volna megmenteni.

 

Információ:

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő 06-30/239-9614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő 06-56/501-400 3109-es mellék
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

Dr. Tóvizi Ádám sajtótitkár 06-30/884-12-95
tovizia@szolnokit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: