Jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2016. december 9., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
Jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Tiszafüredi Járásbíróság épülete
Tárgyaló: 
Fszt. 9. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Karcagi Járásbíróságon B.J. és 94 társa ellen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyet, mint ismeretes a Tiszafüredi Járásbíróság egy, az ügyre kirendelt bírája tárgyalja. A kirendelésre a Karcagi Járásbíróság jelentős leterheltsége miatt került sor.

Az ügyben az első tárgyalásokat a bíróság a vádlottak jelentős száma miatt kihelyezett helyszínen, a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ nagytermében tartotta. Itt a vádirat ismertetése megtörtént.

Az egyes vádlottak, illetőleg tanúk kihallgatására azonban már kisebb tárgyalóteremben is lehetőség van, ez indokolja, hogy a tárgyalás helyszíne immáron a Tiszafüredi Járásbíróság épületének Fszt. 9. számú tárgyalóterme. A 2016. december 7-ére, 8-ára és 9-ére kitűzött folytatólagos tárgyalásokon előreláthatóan vádlottak és tanúk kihallgatására kerül majd sor.

***

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlottak csoportonként szerveződve 2012 áprilisa és 2014 júliusa között Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve jelentős (ötmillió-egy és ötvenmillió forint közötti)  és nagyobb értékű (ötszázezer-egy és ötmillió forint közötti) ún. prémium kategóriás gépjárműveket béreltek ki, és azokat az eltulajdonítás szándékával Magyarországra szállították, majd értékesítették. A vádirat szerint a vádlottak több csoport tevékenységében is részt vettek, anyagi elszámolás mellett segítették egymás tevékenységét tolmács, kísérő biztosításával és a gépjárművek értékesítésében történő közreműködéssel. Körültekintően megszervezett cselekményeiket a munkamegosztás jellemezte.

Információ:

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő 06-30/239-9614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő 06-56/501-400 3109-es mellék
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

Dr. Tóvizi Ádám sajtótitkár 06-30/884-12-95
tovizia@szolnokit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: