Több ember sérelmére, különös visszaesőként, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2016. július 8., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Több ember sérelmére, különös visszaesőként, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 62.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A P.G. vádlottal szemben több ember sérelmére, különös visszaesőként, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben 2016. július 8-ára kitűzött folytatólagos tárgyaláson előreláthatóan igazságügyi szakértői vélemény ismertetésével folytatódik a bizonyítási eljárás.

***

A vádirati tényállás lényege szerint P.G. vádlott 2013-ban ismerkedett meg W.T. budapesti lakossal, aki Szolnokon dolgozott. 2014 júniusában a vádlott és W.T. kibéreltek egy kertes házat, ahová a vádlott 2012-ben született kisfiával együtt beköltöztek és ott élettársi jellegű viszonyt folytattak.

W.T. a hétvégéket Budapesten töltötte családjával, feleségével és két fiával. A vádlott elfogadta azt a helyzetet, hogy W.T-nek Budapesten családja van, de abban a hiszemben volt, hogy megromlott a házasságuk és élettársa e hétvégéken csak gyermekei láthatása érdekében utazott Budapestre. P.G. vádlott hosszútávra képzelte el W.T-vel a kapcsolatát.

2014 karácsonyát W.T. Budapesten töltötte. A vádlott korábbi megbeszélésük alapján azonban arra számított, hogy társával legalább a Szilvesztert együtt töltik. 2014. december 30-án azonban W.T. közölte a vádlottal, hogy a Szilvesztert nem kívánja Szolnokon tölteni. A vádlott emiatt dühös lett és több SMS váltás történt a vádlott és W.T. között. A vádlottnak elkeseredettségében eszébe jutott az öngyilkosság gondolata.

2014. december 30-án 17 óra után W.T. már Szolnokon tartózkodott a vádlottal együtt az albérletükben. P.G. vádlott 20 óra körül kisfiát lefektette aludni, majd ezt követően az elhagyatottság érzése és az aznap elfogyasztott alkohol hatására elhatározta, hogy úgy vet véget életének, hogy a gázt kinyitja.

2014. december 31-én éjfélt követően ismeretlen módon a gáz parapetről a betápláló gázcsövet eltávolította. A gáz kiáramlott, melyről köztudomású, hogy nagy mennyiségben belélegezve az életet veszélyezteti és könnyen berobban. A lakóházban körülbelül 8 és fél perc alatt olyan mennyiségben telítődött a földgáz, amely elérte a robbanási határértéket. A gáz hajnali 1 óra 13 perc 40 másodperckor, feltehetően a fürdőszoba felől egy gyújtóforrástól berobbant, mely robbanást 01 óra 17 perc 30 másodperckor egy újabb, az előzőnél kisebb detonáció követte. Az első robbanás után a lakóházban tűz keletkezett. A robbanásra, a felcsapó lángokra a nappali szobában alvó W.T. sértett felébredt, aki a vádlottat és kiskorú gyermekét kimenekítette az égő házból a ház udvarára, ahonnan a szomszédok segítették biztonságba őket.

A robbanás okozta tűzben mindhárman súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedtek. A lakóház teljes mértékben kiégett, annak több fala beomlott. Többmilliós kár keletkezett és az életveszélyessé vált házat le kellett bontani.

A vádlott cselekménye elkövetésekor belenyugodott abba, hogy a gáz az alvó kiskorú gyermeke és az ugyancsak alvó W.T. sértett halálát is okozhatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: