Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 7., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 62.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

   
Az U.I. vádlott ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben 2016. március 7-ére kitűzött folytatólagos tárgyaláson előreláthatóan perbeszédek megtartására kerül sor. A perbeszédeket követően az ügyben ítélethozatal várható.

***

A vádirati tényállás lényege szerint U.I. vádlott 2011-ben, pontosan meg nem határozható időpontban szüleivel összeveszett, akik vele a kapcsolatot megszakították. Ezt követően a vádlott hajléktalanként, illetve barátai, ismerősei által biztosított ideiglenes szálláshelyeken tartózkodva sodródó életmódot folytatott.

A vádlott 2013 májusában ismerkedett meg T.E-vel, akivel 2013 júniusára szerelmi kapcsolatot alakított ki. A vádlott sodródó életvitele, rendszeres féltékenységi jelenetei, negatív életszemlélete miatt a kapcsolat hullámzó volt. A válófélben lévő T.E. nem akarta magát a vádlott felé elkötelezni.

A vádlott 2013 szeptemberében albérletbe költözött és munkaviszonyt létesített, azonban mintegy egy hónappal később felmondott, mert munkahelyén nem érezte jól magát. Ismét anyagi problémái voltak, magánszemélyektől és pénzintézettől felvett kölcsönnel fedezte megélhetését.

A vádlott a 2013. október 18-20-ai hétvégére rossz anyagi helyzete és a T.E-vel fennálló párkapcsolatának hanyatlása miatt lelkileg mélypontra került, és 2013. október 20-án az esti órákban elhatározta, hogy másnap mindenképpen pénzt szerez, mert az albérlete kaucióját másképpen nem tudja kifizetni, és tartott attól, hogy elveszíti a lakást, és ezzel együtt a barátnőjét is. Emellett korábbi tartozásait is ki kívánta fizetni, és meg akarta alapozni T.E-vel közös jövőjét. A vádlott gondolataiban már ekkor felvetődött a sértett, és családja, mint akiktől a számára szükséges pénzt meg tudja szerezni.

A vádlott a sértettet és családját, és azok anyagi körülményeit jól ismerte, mert fiukkal baráti kapcsolatot ápolt.

A vádlott 2013. október 21-én 7 óra 30 perc körüli időben felkelt, majd a mobiltelefonján működő internetkapcsolaton keresztül a Facebook közösségi portálon csevegésbe kezdett T.E.-vel.

A vádlott 8 óra 30 perc körüli időben a hátizsákjába tett egy, a tulajdonát képező 32 cm hosszú, ezen belül az él részén 21 cm, a foki részén 19 cm pengehosszúságú, a nyélnél 4 cm pengeszélességű kifejezett hegyben végződő konyhakést, és kerékpárral elindult otthonról H.J-né sértett lakóhelyére, azzal a céllal, hogy akár a sértett élete árán is pénzt szerezzen.

A vádlott a lakóhelyéről a sértett házáig tartó kerékpározás közben is folyamatosan folytatta a Facebookon a beszélgetést T.E-vel, aki előtt a bűncselekmény elkövetésére irányuló szándékát leplezte, vele a kapcsolatuk jövőjéről beszélgetett.

A vádlott 8 óra 50 perckor érkezett a sértett házához, ahol tapasztalta, hogy H.J. autója nem áll az udvaron, a házba becsengetett, majd az ajtót nyitó H.J-né sértettnek valótlanul azt állította, hogy tőle mézet szeretne vásárolni. A sértett a vádlottat a házba behívta, majd az általa kért mézért, a lakáson belüli ajtót használva a garázsba ment. Mindeközben a sértett a vádlottal beszélgetett, aki így megtudta tőle, hogy az egyetlen, még otthon lakó gyermekük éppen dolgozik. Mire a sértett a konyhába visszatért, a vádlott meggyőződött arról, hogy sértetten kívül más személy nem tartózkodik a házban.

A vádlott ekkor a kést a hátizsákjából elővette és a konyhában, az asztal mellett, neki háttal álló sértettet szó nélkül, kis erőbehatással a felső testén szurkálni kezdte. A sértett menekülni, majd védekezni próbált, a magából kivetkőzve, őt hátulról folyamatosan szurkáló vádlott irányába hátrakapott, majd vele szembefordult és igyekezett a konyhából őt kifelé lökdösni. A vádlott az előszobában a vele szemben álló sértettet, a kést jobb kezében tartva, azt marokra fogva, több alkalommal nagy erővel a mellkasán, valamint a has felső részén megszúrta. Ezen szúrások következtében a sértett a földre esett.

A vádlott mindeközben a házban pénz után kezdett kutatni, és a fellelt 85.000,- forintot, valamint egy üveg mézet magához víve, az ajtót maga mögött becsukva a lakásból lakóhelyére távozott.

A vádlott lakóhelyére érkezve 9 óra 3 perctől kezdődően a Facebookon való beszélgetést T.E-vel továbbfolytatta. Lakóhelyére érkezését követően a kést elmosta, és a mézzel együtt nylon tasakba, továbbá egy zsákba téve az udvaron elrejtette, míg az eltulajdonított pénzt az udvaron, egy vaslemez alatt helyezte el.

A sértett a bántalmazást követően rövid idővel, a részére nyújtott szakszerű orvosi segítség ellenére a helyszínen elhalálozott. A vádlott összesen 30 db szúrt-metszett sérülést okozott a sértettnek. Az elszenvedett sérülések és a halál között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg.

Információ:    Dr. Sándor Géza sajtószóvivő 06-30/239-9614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő 06-56/501-400 3109-es mellék
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

Dr. Tóvizi Ádám sajtótitkár 06-30/884-12-95
tovizia@szolnokit.birosag.hu

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: