Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 3., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 53.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség F.D. vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2013. április 1. napján a délutáni órákban, ittas állapotban megjelent élettársa, B.Sz. édesanyja B.G-né lakóházában, ahol szóváltásba keveredett élettársával. A szóváltás során a vádlott B.Sz-t egy alkalommal arcon ütötte, mire annak ott tartózkodó testvére, G.Gy. sértett a vádlottat lefogta, a további bántalmazás megakadályozása céljából.

A vádlott ezen feldühödve „szétverem a fejed” felkiáltással átment a szomszédban lakó unokatestvéréhez, F.M.-hez, és onnan egy, 2 kg-ot meghaladó tömegű, 95 cm nyél-, és 21.8 cm fejhosszúságú fejszével tért vissza.

E közben B.Sz., B.G-né, a sértett és más ott tartózkodó személyek az udvarra kimentek, majd látva, hogy a vádlott kezében egy fejszével tér vissza, a házba visszaindultak, hogy az ajtót bezárják.

Mindeközben a vádlott B.G-né lakóházához ért, ahol a fejszével több alkalommal a ház kapujába vágott. A vádlott ezután az udvarra bement, ahol az épületbe visszamenekülő családtagok után szaladt és a fejsze fejével irányukba ütött. Ezen magatartása során a vádlott kis-közepes erőbehatással, a fejsze élével, érintőlegesen eltalálta az épületbe utolsóként belépő B.J. sértett jobb bokáját.

Miután a családtagok a ház ajtaját bezárták, a vádlott kívülről a fejszével az ajtót kezdte ütlegelni, kiabálva G.Gy. sértettnek, hogy „gyere ki!”. Az ajtó az ütések következtében kinyílt és a vádlott meglátta az ajtónyílásban álló G.Gy. sértettet, a kezében lévő fejsze fejével annak feje irányába csapott, amelynek következtében a fejsze éle kis-közepes erőbehatással, érintőlegesen a sértettet a homloka jobb oldalán érte. Ezt követően a sértett a házba bemenekült, a családtagok az ajtót visszanyomták, miközben a vádlott a udvaron tovább kiabált.

A bántalmazás következtében G.Gy. sértett a homloka jobb oldalán csontig hatoló, 5 cm hosszúságú, egyenletes szélű, ferde lefutású folytonosság-megszakadással járó sérülést, továbbá – a bántalmazás során, de utóbb már meg nem állapítható keletkezési mechanizmus következtében – a bal csípőlapát felett 10 cm hosszú vonalas, felületes folytonosság-megszakadás sérülést szenvedett.

Az elszenvedett sérülések 8 napon belül gyógyulnak, a fejsérülés vonatkozásában azonban megállapítható, hogy a bántalmazás a sérülés anatómiai elhelyezkedésére és az elkövetés eszközére tekintettel alkalmas volt az emberi élet kioltására, illetve közvetlen életveszéllyel járó sérülés – agysérülés – okozására. Ezen súlyosabb sérülés elmaradása a véletlenen múlott.

B.J. sértett a bántalmazás következtében a jobb oldali belboka területének 5x8 cm-es bevérzéssel járó hámzúzódásos sérülését, valamint ugyanezen terület 0.5x3 cm-es metszett-vágott sebzését szenvedte el, mely sérülés 8 napon belül gyógyul. Tekintettel azonban a sérülés anatómiai elhelyezkedésére, valamint az elkövetés eszközére, a bántalmazás alkalmas volt súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására.

A vádlott azon cselekménye, amikor az ingatlan kerítését, valamint a lakóház bejárati ajtaját a fejszével ütötte, olyan indokolatlan, öncélú erőszakos magatartás, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.
______________________________________________________________

Az ügyben 2015. március 3. napján megtartásra kerülő első tárgyaláson előreláthatóan a vádirat ismertetésére és a vádlott kihallgatására kerül sor.
 
Információ:    Dr. Sándor Géza sajtószóvivő  Tel.: +36-30/2399614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő  Tel.: 56/501-400, 3109. mellék
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: