Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 23., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
Fszt. 12.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség V.L. I. rendű, C.S.P. II. rendű, D.D-V. III. rendű és G.J. IV. rendű vádlottakkal, közülük II-III-IV. rendű vádlottakkal, mint bűnsegédekkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

A vádirati tényállás szerint az I. r. vádlott egy, a nyomozás során fel nem derített, Zsora becenévre hallgató moldáv állampolgár rábírására, az általa képviselt kft. Sz. városbeli telephelyén egy dohánylevél feldolgozó és csomagoló gépsor elhelyezését biztosította, és a gépsorhoz tartozó 2011. szeptember 20. napján Ukrajnából érkezett vágóberendezést a cége nevében elvámoltatta.

A gépsor összeszerelését moldáv állampolgárok végezték, a román-magyar állampolgárságú II. rendű és a román állampolgár III. rendű vádlottak ellenőrzésével, majd az I. rendű vádlott jelenlétében próbagyártást végeztek.

Ezt követően a II. rendű vádlott által Indiából és Olaszországból megrendelt és belgiumi vámoltatást követően Magyarországra szállíttatott dohánylevélből a fenti moldáv állampolgárok fogyasztásra alkalmas „Prugalur” nevű moldáv cigarettát utánzó dobozban, moldáv zárjegynek tűnő zárjeggyel ellátott dohányterméket, illetve vágott dohányt állítottak elő.

A vágott dohány egy részét a II. rendű vádlott szállíttatta el 2012. november 15. napján akként, hogy a kérésére az I. rendű vádlott által adott utasításra a kamiont a IV. rendű vádlott az M5-ös autópálya inárcsi parkolójából az I. r. vádlott által képviselt kft. Sz. városbeli telephelyére vezette, majd azzal a rakodást követően a kiindulási helyre ment, ahonnan a kamiont C.O. román állampolgár vezette tovább. A kamiont 2012. november 16. napján T. határátkelőhelyen a NAV átvizsgálta és abban 11.220 kg fogyasztásra alkalmas vágott dohány talált.

A feldolgozott dohánylevél másik részét I-II-III-IV. rendű vádlottak 2012. november 20. napján kamionra kívánták pakolni, azonban az elszállítást a NAV jövedéki ellenőrzése akadályozta meg. Az ellenőrzéskor az I. r. vádlott által képviselt kft. Sz. városbeli telephelyén 456.279 doboz „Prugarul” feliratú magyar adójegy nélküli cigaretta és 32.130,9 kg fogyasztásra alkalmas vágott dohány került feltalálásra.

Az I. r. vádlott a dohánygyártó gépsor üzemeltetéséhez, a jövedéki termék előállításához a szükséges hatósági engedélyt nem szerezte be, az I. r. vádlott által képviselt kft. Sz. városbeli telephelye dohánygyártmány-adóraktár engedéllyel nem rendelkezett, amiről a II-III-IV. rendű vádlottak is tudtak.

A vádlottak cselekményükkel megszegték a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény rendelkezéseit. A cselekménnyel összességében 738.201.218,- Ft vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.
______________________________________________________________

A 2015. február hó 23. napján megtartásra kerülő folytatólagos tárgyaláson előreláthatóan szakértői bizonyítás ismertetésére és perbeszédek megtartására kerül sor.

Információ:   
Dr. Pócs Teodóra sajtószóvivő 06-56/501-400 3125-ös mellék
pocst@szolnokit.birosag.hu

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő +36-30/2399614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: