Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 11., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 53.
Összegzés: 

A vádirat szerint I. és II. rendű vádlottak 2013. május 22-én 16:30 óra körüli időpontban Karcagon, a Kisújszállási út mellett kijelölt kerékpárúton a város központja felé közlekedtek kerékpárral. Előttük haladt azonos irányban kerékpárral a 75 éves A.M. sértett. A Kisújszállási út 45. szám előtti útszakaszon I. rendű vádlott megelőzte a lassabban haladó sértettet. A mögöttük haladó II. rendű vádlott balról szintén előzni kezdte a sértettet, és ekkor pontosan meg nem állapítható ok miatt közöttük szóváltás alakult ki, majd II. rendű vádlott jobb kezével a sértett felsőtestét testi sértés szándékával meglökte, melyet a sértett bal karjának felemelésével próbált kivédeni, eközben a kerékpárral elesett. A sértett az esés következtében fejének jobb oldalát az egyenetlen aszfalt útburkolatba ütötte és mozdulatlanul ott maradt, a II. rendű vádlott is elesett a kerékpárral.

Az I. rendű vádlott észlelte a történteket, a kerékpárját földre lökte, visszaszaladt és jobb lábbal, nagy erővel a földön fekvő sértett arcába rúgott. Időközben II. rendű vádlott felállt és I. rendű vádlottal együtt kerékpárral elhajtottak a város központja felé, magára hagyva a sértettet.

A vádlottak magatartásának következtében a sértett a jobb oldali homloktájék 4 rendbeli repesztett jellegű sebzését, környezetében a felhám hámhorzsolásos jellegű sebzését, mindkét oldali alsó-felső szemhéjak bevérzését, az orrgyök területének repesztett jellegű csontig hatoló lágyrész sérülését, darabos elmozdulással járó orrcsont törést, jobb oldali mellkas felső bordák vetületének bevérzéssel járó hámzúzódásos sérülését, a szegycsont felső harmad vetületének hámhorzsolásos sérülését, a jobb oldali nyakszirtlebeny körülírt (perifocalis) agyvizenyővel kísért vérzéses agyzúzódást, agyrázkódást, bal oldali keményburok alatti vérzés sérülését szenvedte el.

A jobb oldali homloktájék repesztett jellegű sebzés közepes erejű, tompa erőbehatásra jöhetett létre, a kerékpárral történő elesés és a talajhoz történő ütődés következtében, melynek következménye az ellencsapódás miatt a baloldalon kialakult keményburok alatti vérzés. A jobb oldali nyakszirtlebeny vérzéses zúzódása szintén ellencsapódásos mechanizmus útján keletkezett az arckoponyát ért nagy erejű tompa erőbehatás következményeként.

Az arckoponya területében minimálisan két rendbeli, míg a mellkas területében további egy rendbeli tompa erőbehatás érvényesült, az utóbbi sérülés az elesés során a kerékpár kormányhoz történő ütődés következménye.

Az elszenvedett lágyrész és az agyrázkódás sérülése 8 napon belül gyógyuló, míg a darabos elmozdulással járó orrcsonttörés 8 napon túl gyógyuló sérülés. A keményburok alatti agyzúzódás és a tarkólebeny agyzúzódás tényleges gyógytartama 5-6 hétben határozható meg, és közvetlen életveszélyt okozó sérülésnek tekinthetők, amelyek műtéti beavatkozás nélkül gyógyultak.

A sértett 2013. július 13. napján bekövetkezett halála és a bántalmazás között ok-okozati összefüggés nincs.

A fenti tényállás alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség I. rendű F.I. vádlottat, mint többszörös visszaesőt, valamint II. rendű B.A. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, mint társtetteseket vádolja.

Az első tárgyaláson a vádirat ismertetésére, a vádlottak kihallgatására kerül sor.
 

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő
sandorg@szolnokit.birosag.hu
+36-30/2399614
 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: