Különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 2., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 62.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség vádiratában B. G. vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntettével vádolja az alábbi tényállás alapján:

A Sz. településen lévő, Mikszáth Kálmán u. 28. szám alatt található, négyszintes társasház egy U-alakú, azonos magasságú épületegyüttes szélső lépcsőháza. Az épületegyüttes 10 egybeépített lépcsőházból áll, a 28. szám alatti lépcsőház két utca sarkán található, amelynek oldalán és előtte kétsávos úttest húzódik, autóparkolóval. Az épület közvetlen környezetében családi házak is állnak, melyek közül egy családi ház 16 méterre van nevezett épülettől.

A Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasházban 11 lakás található. A vádlott 2010. márciusától az élettársával együtt, életvitelszerűen élt nevezett társasház I/5. számú lakásban, tulajdonosként. A vádlott lakása egy nagy lakószobából, egy kis lakószobából, fürdőszobából, konyhából és előtérből, valamint kamrából áll. A lakás villamos áram, víz-csatorna és földgáz közművekkel ellátott. A lakást a vádlott a beköltözése időszakában felújította, amelynek keretében hőszigetelt ablakok kerültek beépítésre, ezt követően a vádlott a lakás műszaki állapotát karbantartotta. A vádlott 2010. telén, a rosszul szigetelt, régi típusú bejárati ajtón egy 1 cm széles, 0,5 cm vastag purfix szalagot helyezett el, abból a célból, hogy azon a légjárást csökkentse.

A vádlott és az élettársa között a kapcsolat 2012. augusztusában megszakadt, amelynek eredményeként az élettársa a lakásból még abban a hónapban kiköltözött, ezután a vádlott egyedül élt tovább a lakásban. A vádlott a kapcsolat megszűnését nehezen élte át, emiatt, továbbá a munkáját érintő kedvezőtlen változások folytán, 2012. augusztusától kezdődően öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták, anélkül, hogy arra vonatkozóan konkrét tervet készített volna.

2012. december 12. napján, 16 óráig a vádlott az édesapjával együtt munkát végzett, majd 16 óra körüli időben mindketten elmentek a vádlott szüleinek házába, ahol a vádlott 16 és 20 óra között elfogyasztott 1,5 dl whiskyt és 2 dl bort tartalmazó forralt bor mennyiséget, továbbá megvacsorázott. A vádlott a vacsora után összeveszett a húgával, ezért az édesanyja a vádlottat autóval hazaszállította. A vádlott a lakásába 20 óra körüli időpontban érkezett meg, az édesanyja a lakásba nem ment fel.

B. G. vádlott – akinek az elkeseredettségét az ittas állapota fokozta – elhatározta, hogy – a magánéleti kudarcai miatt – öngyilkosságot követ el, úgy, hogy ahhoz a lakásban lévő vezetékes gázt használja fel. A vádlott a nagyszobában elhelyezett számítógépén üzenetet váltott a húgával, majd búcsúlevelet írt, amelyet két példányban kinyomtatott, az egyik példányt az előszobában, míg a másikat a nagyszobában helyezte el. Levélírás közben, 20 órától 21 óráig, a vádlott megivott 3 cl unicumot és egy liter sört. A vádlott közben eltervezte, hogy az öngyilkosságát milyen módon hajtja végre. Eldöntötte, hogy kikapcsolja a lakásban lévő összes gázkészüléket, majd bezárkózik a kisszobába, letekeri a gázkonvektorhoz vezető gázcsövet, és a kiömlő gáz miatt megfullad. A vádlott úgy vélte, hogy mire a házban tartózkodók a gáz szagát megérzik, és a további gázömlést megszüntetik, addigra ő meghal.

A búcsúlevél megírását követően a vádlott – elgondolása szerint – a nagyszobában lévő gázkonvektort kikapcsolta. Ezután a konyha és a kisszoba gázkonvektorát is kikapcsolta, majd a fürdőszobában lévő gázos fali melegítőt elzárta, míg az ottani átfolyós vízmelegítő gázlángját elfújta, amely miatt a gázkifolyó lezárt, ugyanakkor a vádlott a lakása központi áramtalanítását nem végezte el. Balázs Gábor vádlott a fényforrásokat lekapcsolta, a nagyszobában lévő számítógépet és nyomtatót kikapcsolta, bezárta a nagyszoba, a konyha és a fürdőszoba ajtaját.

Elkerülte a vádlott figyelmét, hogy a nagyszobában, a számítógép melletti szünetmentes tápegység, illetve a router továbbra is áram alatt maradt. A kisszobában – a vádlott által tudottan – változatlanul üzemelt a digitális óra, továbbá a mobiltelefont is bekapcsoltan tartotta. A vádlott lakásában a hőszigetelt ablakok, valamint a bejárati ajtó csukott állapotban voltak.

A vádlott – abból a célból, hogy hamarabb elaludjon – bevett egy-egy szem Panadol és Algoflex tablettát, továbbá izomlazítóként 6-8 szem Magne B6 kapszulát.

A vádlott 21 óra 18 perckor bement a kisszobába, annak ajtaját becsukta, majd a gázkonvektor flexibilis csövét megpróbálta egy kombinált fogóval letekerni, amely nem sikerült. A vádlott átsietett a nagyszobába egy tapétavágó késért, majd a kisszobába visszamenve, nyitva hagyta a nagyszoba ajtaját, míg a kisszoba ajtaját becsukta. Ezután a kisszobában a tapétavágó késsel elvágta a flexibilis gázcsövet. A vádlott ekkor hallotta, hogy a vezetékből a gáz süvítő hanggal áramlani kezd, így a kisszobában lévő ágyra lefeküdt, néhány percen át telefonon beszélt a volt élettársával, majd ugyancsak a telefonján át zenét hallgatott, hogy a változatlanul hangosan kiáramló gáz hangját elfedje. 21 óra 45 perc körüli időpontban a vádlott elaludt.

2012. december 13-án, 00 óra 18 perckor a vádlott lakásában a kiömlő gáz olyan telítettséget ért el, hogy a nagyszobában lévő, bekapcsolva maradt szünetmentes tápegység elektromos szikrája a gázt berobbantotta. A gázrobbanást követően a vádlott lakásában tűz keletkezett, az ott lévő tárgyak lángra kaptak, amelyek a tűz terjedését segítették. Az első robbanást mintegy 7-10 perccel később újabb robbanás követte. Az I/5. számú lakásban létrejött fáklyaszerű tűz átterjedt az I/3. és az I/4. számú lakásokra, valamint a lépcsőházra is.

A tűzoltóság riasztására 2012. december 13-án, 00 óra 20 perckor került sor, a kialakult tűz továbbterjedését a beavatkozó tűzoltó egységek akadályozták meg. A robbanás időpontjában a Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasházban a vádlotton túl 17 személy tartózkodott, akik többsége már aludt, viszont a robbanás hangjára felriadtak, majd a lakásaikból az utcára menekültek. A detonáció által keltett zajra a vádlott is felébredt, és az égő lakásából kiment. A Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasháznak a vádlott lakása feletti II/8. szám alatti lakásból két személyt a helyszínre kiérkező tűzoltók mentettek ki. A további gázömlés megszüntetése érdekében egy, a helyszínen megjelent, szolgálaton kívüli rendőr a 28. számú társasház földszintjén lévő gáz főnyomócsövet elzárta.

A vádlott cselekménye miatt a Szolnok, Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti, 11 lakásos, négyszintes társasház I/5. szám alatti lakásban kiáramló földgáz és a levegő keveréke okozta robbanási határértéket elért töménységű gáz felrobbanása miatt az épület panelmezeiben 0,1-0,35 mm-es repedések keletkeztek, amely repedések az oldalfalakon és a plafonokon is kialakultak. A társasház I. emeletén levő lakások között az elválasztófalak leomlottak, magukkal rántva az azokra rögzített földgázvezetékeket és mérőket, amellyel további gázömlés jött létre, a nyílászárók kitörtek, az ingóságok megsemmisültek, míg a társasház további lakásaiban megrongálódtak a bejárati ajtók, az ablakok, illetőleg az ingóságokban kár keletkezett, míg a lépcsőház üvegablakai kitörtek, a társasház közművezetékei tönkrementek. A Mikszáth Kálmán út 26. szám alatti társasház földszinti ablakai kitörtek, az első emeletiek közül kettő megrepedt, két közelben lévő családi házban az ablakok megrongálódtak.

A Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasház előtti útszakaszon parkoló gépjárművek közül négy személygépjármű a kirepült épülettörmelékek miatt megrongálódott. Az épülettörmelékek a 28. szám alatti épület falsíkjától 22 méternyi távolságra szóródtak szét.

A Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasház a gázrobbanás következtében olyan mértékben megrongálódott, hogy az ott lakó személyek még 2012. december 13-án, az éjszakai órákban kénytelenek voltak a lakásaikat elhagyni, és tartósan más ingatlanokban kellett megoldaniuk a további lakhatásukat.

A vádlottnak a tanulmányai és szakismerete alapján tudomással kellett arról bírnia, hogy az általa direkt módon elvágott gázcsőből kiáramló gázt a lakásában működő elektronikai készülékek bármelyike képes felrobbantani, amelynek következtében a vádlott lakása közvetlen környezetében élő, s az éjszaka miatt otthonukban alvó, emiatt még kiszolgáltatottabb helyzetű személyek élete közvetlen veszélybe kerül, továbbá a cselekménye előre fel nem becsülhető nagy értékű javakat – ingatlanokat és ingóságokat – megsemmisüléssel fenyeget.

A vádlott által kiváltott gázrobbanás miatt a Mikszáth Kálmán út 28. szám alatti társasházban a cselekmény időpontjában tartózkodó 17 személy közvetlen életveszélybe került.

A vádlott magatartásával ok-okozati összefüggésben több személy, továbbá két társasházi lakóközösség mindösszesen 70.964.887,-Ft vagyoni hátrányt szenvedett, amelyből a biztosítótársaság 56.984.664,-Ft-ot megtérített. A vádlott a cselekmény következményeként 8 napon belül gyógyuló égési, valamint zúzódásos sérüléseket szenvedett el, amely ok miatt a mentők kórházba szállították.

A vádlott kevert depressziós és szorongásos zavarban szenved, ugyanakkor sem a cselekmény elkövetésekor, sem a jelenben nem szerved az elmeműködés kóros állapotában, így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban, vagy a kóros elmeállapot szintjét elérő személyiségzavarban. A vádlott alkalomszerűen fogyaszt szeszes italt.

A cselekmény idején a vádlott véralkohol értéke 0,17-0,58 ezrelékes volt, míg az általa elfogyasztott gyógyszerkészítmények terápiás mennyiségben kerültek felhasználásra. A vádlott együttes alkohol- és gyógyszerfogyasztása cselekvőképességét hátrányosan nem befolyásolta.

A 2014. október 2. napján tartandó tárgyaláson két elmeorvos-szakértő meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás, majd perbeszédek tartása várható.

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő – 06-30/2399614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Galambos Emese sajtótitkár 06-56/501-400 3221-es mellék
galambosem@szolnokvb.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: