Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 18., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szolnoki Törvényszék
Tárgyaló: 
I. emelet 62.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség M. Á. B. vádlottat különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

A vádirati tényállás lényege szerint M. Á. B. vádlott 5 éves kora óta nagyszülei gondozásában élt. Nagyapja halála után nagymamája M. A-né sértett nevelte. 2011. október 27. napjáig Budapesten laktak. A vádlott az idős, beteg, mozgásában korlátozott hozzátartozójának ápolását elhanyagolta. A lakásuk szemetes, rendetlen és kellemetlen szagot árasztó volt. A sértettnek a házban lakók próbáltak segíteni, de a vádlott elzárkózott attól, hogy ő vagy a sértett e segítséget elfogadja.

A vádlott és a sértett 2011. október 27. napjától egy Jász-Nagykun-Szolnok Megyében található faluba költözött. K. község önkormányzatának jegyzője a vádlottnak a sértett ápolására ápolási díjat állapított meg, mely összeget havonta utalták a vádlott és a sértett közös folyószámlájára. A sértett nyugdíja ugyancsak e folyószámlára érkezett.

A vádlott a sértettel közösen használt házban egyáltalán nem takarított, a sértett személyi higiéniáját nem biztosította. A vádlott tömegével tartott macskákat, de az almot nem tisztította, nem ürítette. Orrfacsaró bűz áradt az egész lakókörnyezetben. Nagyfokú fertőzés veszélyében kellett élnie a sértettnek.

2012. májusát követően M. Á. B. vádlott a szociális munkatársat, az orvost, de még a szomszédot sem engedte be a házba, hogy azok a sértettnek segítséget nyújtsanak. 2012. augusztusától a sértettnek szükséges gyógyszereit sem íratta fel a háziorvosnál, az augusztusban felírt gyógyszert pedig nem váltotta ki. A sértett megfelelő táplálásáról sem gondoskodott, miközben a sértett nyugdíját, ápolási díját magára és macskáira költötte. Nem fizette a közüzemi számlákat, ezért a telefont és a gázt kikapcsolták. A villanyszámlát a ház korábbi tulajdonosa egyenlítette ki.

A vádlott 2013. január 16. előtti napokban már enni-inni sem adott a sértettnek. A kiszáradás, az elhanyagoltság az orvosi kezelés hiányában a sértett eszméletlen, vegetatív állapotba került. A vádlott megpróbálta felültetni, mely nem sikerült és a sértett visszahanyatlott az ágyra úgy, hogy beverte a fejét, melynek következtében a koponyaüreg mindkét oldalán keményburok alatti vérzés lépett fel, melynek vastagsága 1 milliméter volt.

A vádlott 2013. januárjában kis erővel bántalmazta M. A-né sértettet, annak arcán a szeme környékén a bal oldalon az álcsúcs alatt, mellyel 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott.

2013. január 13. napján a vádlott már tudta, hogy a sértett több napja kómás állapotban van, ezért nem tudja elkerülni azt, hogy ne szóljon senkinek. Mielőtt azonban erre sor került volna, a vádlott barátjának telefonált és arra kérte, hogy segítsen neki takarítani, mert attól félt, hogy a mentősök a sértettet az adott körülmények között találják.

A vádlott ezt követően a mentőket értesítette, akik az eszméletlen sértettet kórházba szállították. 2013. január 18. napján a sértett a kórházban életét vesztette.

Halála nagyfokú ellátatlanság miatt kialakult súlyos testi romlás, valamint szövődményként kialakult kétoldali gócos tüdőgyulladás miatt következett be, melyet heveny jobb szívfél elégtelenség eredményezett.

A hosszadalmas éhezés, a felfekvések kialakulása, a higiéniás mulasztások a sértettnek nagyfokú szenvedést okoztak.

A vádlott a védtelen sértettet magatartásával, mulasztásával, emberi méltóságában mélyen megalázta, illetve a vádlott közömbös maradt a sértett szenvedése láttán.

- O -

A pszichológus szakértő meghallgatását követően - amennyiben egyéb bizonyítás felvétele nem indokolt - perbeszéd és ítélethozatal várható.
 

Dr. Sándor Géza sajtószóvivő  06-30/239-9614
sandorg@szolnokit.birosag.hu

Dr. Papp Judit sajtószóvivő 06-56/501-400 3109-es mellék
soosrdr@szolnokit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: