Súlyos sérülést okozott egy udvarból kiszökött kutya Szolnokon, a gondatlan gazdát negyedmillió forint pénzbüntetésre ítélték

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 35 éves büntetlen előéletű nőnek a büntetőügye, akinek udvarról kiszökött nagytestű, keverék kutyája súlyosan megsebesített egy, az utcán, az uszkárját sétáltató nőt Szolnokon. Gondatlan testi sértés vétsége miatt jogerősen 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A sértett este hat óra körül pórázon sétáltatta kutyáját Szolnokon, az alcsi-holttiszai városrész egyik utcájában. A vádlott ugyanitt saját udvarára kívánt beparkolni autójával, amikor kutyája, kihasználva gazdája gondatlanságát, kiszökött a nyitott nagykapun át, és a szerencsétlenül járt nő kutyájára támadt.

A kiskutya gazdája megriadt, és az ölébe vette kedvencét, a nagytestű eb azonban kutyástul a földre döntötte, és belemart a kezébe. A nő a földön, hasra fordulva, a testével próbálta óvni kiskutyáját, de a magvadult eb, így is többször megharapta az uszkár fejét, és karmaival a kutya gazdáját is összekarmolta.

A támadásnak végül a vádlott vetett véget, aki kutyáját, a nyakánál fogva lerángatta a sértettről, és visszaráncigálta az udvarra.

A sértettet a támadást követően mentővel kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az eb nem csak a karját és a kezét sebesítette meg, de a földre zuhanás következtében az egyik csigolyája is eltörött.   

Az ügyben 2020. június 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. A Szolnoki Járásbíróság igen kiterjedt bizonyítást folytatott le, és 7 tárgyalást tartott. Az utolsón, 2022. november 7-én ítéletet hozott, melyben a vádlottat gondatlan testi sértés vétsége miatt 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezése, harmadsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2023. május 12-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2023. május 23.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya