Megöléssel fenyegette a gyámhivatal vezetőjét, 3 év 6 hónap fegyházra ítélték

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a 38 éves büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki hivatali időben, hivatali telefonszámán felhívta és megöléssel fenyegette az egyik Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gyámhivatal vezetőjét, és felszólította, hogy „intézze el” neki, hogy a nevelőszülőknél elhelyezett kiskorú gyermekei hozzá kerüljenek. „Indulok a gyámhivatalba”, „megöllek”, „ha nem adják vissza” őket, „meg fogják ütni a bokájukat”, „nem lesz karácsony senkinek, egyik gyámhivatalnak sem” – fogalmazott a telefonban.  

Az ügyben 2020. szeptember 1-jén emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2022. október 6-án ítéletet hozott. A vádlottat, aki ténybelileg beismerte a bűncselekmény elkövetését, de tagadta a bűnösségét, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és mint többszörös visszaesőt 3 év 6 hónap fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette a döntést. A vádlott azonban enyhítésért, védője elsődlegesen eltérő jogi minősítés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2023. május 5-én meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatta. A vádlott cselekményét közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének kísérlete helyett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérletének minősítette, figyelemmel arra, hogy a sértett vármegyei kormányhivatalnál közhatalmi feladatot ellátó vagy szolgálatot teljesítő személy, akinek a tevékenysége a szerv rendeltetésszerű működéséhez tartozik, ezért a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint nem közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személynek minősül. Az első fokon kiszabott büntetés enyhítésére azonban nem látott okot a törvényszék.

 

Szolnok, 2023. május 22.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya