„Rendszámot cserélt” és sokadjára is eltiltás hatálya alatt vezetett egy férfi Tiszafüreden, végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a 37 éves, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki 2022. április 27-én este hat óra körül, annak ellenére ült ismét volán mögé Tiszafüreden, hogy érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett, és alig egy hónappal korábban 10 hónap – 2 év próbaidőre - felfüggesztett börtönre ítélték és 1 év 8 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől. Helyzetét tovább súlyosította azzal, hogy autója rendszáma helyett, egy korábban a forgalomból kivont személygépkocsi rendszámtábláját szerelte fel, annak érdekében, hogy ne szúrjon szemet a járőröknek, de nem járt sikerrel.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekményt követi el, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, és vétség miatt 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban minősül, ha valaki a fenti bűncselekményt, ahogyan azt a vádlott tette, büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, utóbbi, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Úgyszintén bűncselekmény az egyedi azonosító jellel visszaélés, amit más esetek mellett, az követ el, aki, ahogyan a vádlott, egyedi azonosító jelet pl. rendszámtáblát eltávolít vagy meghamisít. Aki ilyet tesz, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2022. június 1-jén emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság 2022. október 4-én előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmények elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság aznap ítéletet hozott. A büntetett előéletű, korábban azonos bűncselekmény miatt már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt 1.260.000 Ft pénzbüntetésre ítélte és újabb 2 évre eltiltotta a közúti járművek vezetésétől.

A vádlott tudomásul vette a döntést. Az ügyészség azonban túlzottan enyhének találta a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére, súlyosításért fellebbezett. Pénzbüntetés helyett végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, azzal, hogy a másodfokú bíróság rendelje el a vádlottal szemben korábban, azonos bűncselekmény miatt kiszabott 10 hónap felfüggesztett börtönt is, mert a vádlott annak próbaideje alatt követte el az újabb bűncselekményt.    

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2023. január 18-án meghozott másodfokú ítéletében a vádlottat pénzbüntetés helyett 1 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, helybenhagyta az újabb 2 éves közúti járművezetéstől eltiltását, és a vele szemben korábban, azonos bűncselekmény miatt kiszabott 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is elrendelte.

Az elsőfokú bírósági eljárás 4, míg a másodfokú mindössze 2 hónapig tartott.

 

Szolnok, 2023. január 23.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya