Csaknem 2 év börtönt kapott önbíráskodásért a kisújszállási utcán verekedő nő

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a 40 éves, többszörösen büntetett előéletű nőnek a büntetőügye, aki 2020. november 19-én délután egy óra körül, a nyílt utcán támadta meg egyik hölgy ismerősét Kisújszálláson. A nyakát megragadva a falhoz szorította, és 20 ezer forintot követelt tőle, majd dulakodni kezdtek egymással. Mint kiderült, a két nő előző este együtt italozott, és a vádlott azért rontott barátnőjére, mert meg volt győződve arról, hogy miközben aludt, ő meglopta. Az erőszak azonban hiábavaló volt, a sértettől pénzt nem kapott.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, önbíráskodást követ el, aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és bűntett miatt 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Az ügyben 2021. augusztus 6-án emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság három tárgyalást tartott, majd az utolsón, 2022. március 9-én ítéletet hozott. A vádlottat, mint többszörös visszaesőt, önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt 1 év 11 hónap börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2022. június 28-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2022. július 1.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya