Csaknem 2 millió forinttal verte át háza vevőit az épület súlyos hibáját eltitkoló szolnoki eladó

A Szolnoki Járásbíróság nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt 9 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte és a fenti bűncselekménnyel okozott csaknem 2 millió forint kár megtérítésére kötelezte azt az 54 éves, büntetlen előéletű férfit, aki úgy adta el szolnoki házát, hogy a vevőket nem tájékoztatta arról, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság illetékesei az épület kéményét élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetőnek minősítették és a hiba kijavításáig megtiltották annak üzemeltetését.

Az új tulajdonosoknak, akik, ha ismerik az ingatlan rendeltetésszerű használatot akadályozó hibáját lehet, hogy meg sem veszik, de ha mégis, bizonyosan jóval alacsonyabb ajánlatot tesznek, végül csaknem 2 millió forintot kellett költeniük a hibák kijavítására.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. A büntetés bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás, ahogyan az jelen esetben is történt, nagyobb - azaz a félmillió forintot meghaladó, de nem több mint 5 millió forint - kárt okoz.

Az ügyben 2021. november 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2022. április 25-én előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, mely nyilatkozatait a bíróság elfogadta és ítéletet hozott. Ezt az ügyészség, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az első fokon jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2022. május 18..

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya