Templomból hazafelé tartó tinédzsertől zsarolta ki telefonját egy férfi Törökszentmiklóson, 3 év börtönt kapott

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húszas évei végén járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki 2020. január 12-én délben Törökszentmiklós egyik kereszteződésében megszólított, majd akarata ellenére otthonáig kísért egy, a templomból hazafelé tartó tizennyolc éves fiút. Előbb pénzt kért tőle, majd miután a fiú nem tudott eleget adni, fenyegetni kezdte. A kezét a zsebében tartva, azt mondogatta, hogy pisztoly van nála, amit nem fél használni, és a településen hírhedt bűnöző rokonával, majd azzal „kérkedett”, hogy több bűnöző is van a családban, és ő is hozzájuk hasonló, ezért, ha már pénzt nem tud adni, legalább a telefonját adja át neki. A célját elérte, a megfélemlített fiú átadta a készüléket. A férfi ennek ellenére sem tágított, hazáig kísérte, és azt mondta, menjen be a házba és hozzon neki pénzt. A rettegő fiatal engedelmeskedett, de az udvaron az édesanyja fogadta, aki amint meghallotta, hogy mi történt, azonnal értesítette a rendőrséget.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, zsarolást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy - ahogyan jelen esetben is történt - fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz. Amennyiben a zsarolást az élet vagy a testi épség elleni fenyegetéssel követik el, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben 2021. január 14-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlott mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését és vitatta a bűnösségét, ezért az ügyben eljáró Szolnoki Járásbíróság részletes bizonyítási eljárást folytatott le, majd 2021. szeptember 15-én ítéletet hozott. A férfit zsarolás bűntette miatt 3 év börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2022. március 10-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2022. március 24.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya