Jogerős ítélet a tószegi autós üldözési ügyben

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húsz év körüli és annak a negyvenes éveiben járó férfinak büntetőügye, akik 2019-ben, egy októberi délutánon, akciófilmbe illő módon próbálták megleckéztetni egyikük haragosát Tószegen. Egy nőt, aki kocsijával, az anyósülésen ülő kisfiával percekig menekült üldözői elől.

A nőt, a történtek idején mindössze 17 éves első rendű vádlott ismerte fel, és mert tudta, hogy az egyik családtagjával, a későbbi másodrendű vádlottal haragos viszonyban vannak, telefonon szólt rokonának, majd kocsival üldözőbe vette. Meg akarta állítani, ezért lakott területen előzni kezdte, majd féktávolságon belül elé kanyarodott. A nő hiába fékezett, nem tudott megállni, ezért összeütköztek. Tolatva próbált menekülni, de ekkor megérkezett a másik férfi, aki, hogy útját állja, autójával közvetlenül mögé kanyarodott.

A nő ekkor egyesbe kapcsolt, kikerülte az előtte álló kocsit, és elhajtott, de üldözői követték. A helyi általános iskola előtt járt, amikor az idősebb vádlott előzni kezdte, míg társa közvetlenül mögötte haladt. Végül sikerült elhagynia Tószeget, és Tiszavárkony irányába menekült, de a vádlottak nem adták fel. A fiatalabb ismét megelőzte, megint elé vágott és fékezett. A nő most sem tudta kivédeni az ütközést, de higgadt maradt, kikerülte az autót, és sikerült elmenekülnie. Csodával határos módon senki sem sérült meg.

Az ügyben 2020. július 22-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság egy előkészítő ülést és három tárgyalást tartott. Az utolsón, 2021. május 27-én ítéletet hozott. A fiatalabb, büntetlen előéletű vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében és - egy korábbi próbára bocsátását megszüntetve - garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 300 óra közérdekű munkára ítélte és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Idősebb, büntetett előéletű társát pedig közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet. A fiatalabb vádlott sem fellebbezett, így vonatkozásában a kihirdetése napján jogerőre emelkedett az ítélet. Az idősebb vádlott és védője azonban felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2022. január 14-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2022. január 24.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya