Első fokon csaknem 4 év börtönt kapott a 20 migránst bújtató román embercsempész

A Szolnoki Járásbíróság 2022. január 12-én embercsempészés bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönre ítélte, 7 év 8 hónapra kiutasította Magyarország területéről, és a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet is elkobozta attól a harmincas éveiben járó, büntetett előéletű román férfitól, aki tavaly januárban 20 szír migránst próbált meg az általa vezetett teherautó csomagterében átjuttatni a magyar-osztrák határon. Nem járt azonban sikerrel. A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai 2021. január 29-én reggel kilenc óra körül Szolnok külterületén, a 4-es számú főúton feltartóztatták. Megpróbált elfutni, de elfogták, őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Szolnoki Járásbíróság még aznap elrendelt. A férfi jelenleg is letartóztatásban van.

Az ügyben 2021. szeptember 9-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2022. január 12-én előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, mely nyilatkozatait a bíróság elfogadta és ítéletet hozott.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni, a vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Szolnok, 2022. január 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya