Tizenkét év fegyházat kapott a csonttörő rabló

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki tavaly nyáron, más bűncselekmények mellett, alig egy hónap leforgása alatt két rablást is elkövetett. Előbb, 2020. májusában az egyik karcagi ház udvaráról vitt el egy segédmotoros kerékpárt, majd alaposan megverte a tulajdonost, aki utóbb nem volt hajlandó fizetni azért, hogy „kiváltsa”. Néhány héttel később, Kisújszálláson pedig az egyik utcán sétáló asszony kezéből tépte ki a táskát, olyan erővel, hogy a hölgy a földre zuhant és eltörte a karját.

A Karcagi Járási Ügyészség 2021. március 17-én emelt vádat az ügyben. A Karcagi Járásbíróság 2021. május 13-án előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a vádiratban foglaltakkal egyezően beismerte a bűncselekmények elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, mely nyilatkozatait a bíróság elfogadta, és aznap ítéletet hozott.

A férfi rablás és súlyos testi sértés bűntettében, rablás bűntettének kísérletében és 2 rendbeli lopás vétségében is bűnösnek találtatott, amiért a járásbíróság 9 év 6 hónap fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől.

Az ügyészség kevesellte, a vádlott és védője sokallták a kiszabott büntetést, ezért a vádhatóság a vádlott terhére súlyosításért, a kiszabott szabadságvesztés tartamának lényeges felemelése, míg a védelem enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2021. december 7-én meghozott másodfokú ítéletében a vádlott fegyházbüntetésének tartamát 9 és félről 12 évre felemelte.

 

Szolnok, 2021. december 10.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya