Megvert és kifosztott két ukrán vendégmunkás egy férfit Jászberényben

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a két, harmincas éveiben járó, büntetlen előéletű ukrán vendégmunkásnak a büntetőügye, akik 2019. novemberében, egy szombatra virradó éjszakán Jászberény egyik utcájában alaposan megvertek, majd kifosztottak egy ittasan hazafelé sétáló férfit. Tettüket azzal magyarázták, hogy a férfi provokálta őket, utánuk ment, percekig nem tágított mellőlük, kötekedett és sértegette őket.

Cserébe többször arcon ütötték és megrúgták, amitől eltört az orrcsontja, elvesztette az eszméletét, és a földre esett. Támadói ekkor elvették a telefonját, a cigarettáját, az öngyújtóját, a készpénzét, de még a rágóját is, majd magára hagyták a járdán fekvő eszméletlen férfit. A rendőrség aznap őrizetbe vette őket.

Az ügyben 2020. február 24-én emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság egy előkészítő ülést és két tárgyalást tartott, majd 2020. december 7-én ítéletet hozott. Társtettesként elkövetett kifosztás és súlyos testi sértés bűntette miatt 3-3 év börtönre és 3-3 év közügyektől eltiltásra ítélte őket, további 3-3 évre pedig Magyarország területéről is kiutasította mindkettőjüket.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlottak és védőik azonban elsődlegesen részbeni felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék az enyhítésre irányuló fellebbezéseket alaposnak találta, és 2021. szeptember 24-én meghozott másodfokú ítéletében a börtönbüntetés tartamát mindkét vádlott vonatkozásában 3-3 évről 2-2 évre enyhítette, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

 

Szolnok, 2021. szeptember 27.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya