Példás büntetést kaptak a kapitális harcsát akasztó tiszai orvhalászok

A Tiszafüredi Járásbíróság orvhalászat és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre – felfüggesztett fogházra ítélte és 2 évre kitiltotta a Tisza-folyó csaknem 140 km-es szakaszáról, azt a büntetett előéletű, a történtek idején állami horgászjeggyel és területi jeggyel is rendelkező horgászt, aki a sógorával, az ügy II. rendű vádlottjával 2021. január 23-án délután Tiszabura külterületén, a Tiszán egy motorcsónakból, törvényben tiltott, ún. gereblyéző módszerrel kifogott egy több mint két méter hosszú, csaknem 60 kg-os szürkeharcsát.

A halat közösen, az egyik poroszlói halászcsárdában próbálták eladni, de ezt, a helyszínre kiérkező rendőrök megakadályozták, és a csaknem 150 ezer forint értékű zsákmányt lefoglalták.

A sógorral, az ügy büntetlen előéletű II. rendű vádlottjával szemben, aki előbb a csónakban ülve figyelt, hogy le ne bukjon társa, majd a kapitális harcsa partra vonszolásában és elszállításában is segédkezett, bűnsegédként elkövetett orvhalászat és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 240 ezer Ft pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

 

Szolnok, 2021. szeptember 21.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya