Fondorlatos csalással próbálták ingyen megszerezni egy idős férfi abádszalóki házát

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a negyvenes éveiben járó, büntetett előéletű, csalás miatt már korábban elítélt nőnek a büntetőügye, aki 2018. májusában, unokatestvére segítségével, a mit sem sejtő idős tulajdonost és egy ügyvédet is átverve, kishíján megszerezte egy abádszalóki ház tulajdonjogát, anélkül, hogy egy fillért is fizetett volna érte.

Az asszony, aki az ügy I. rendű vádlottja, előbb a tulajdonos bizalmába férkőzött, azt kérte, segítsen neki a gyermekei után igényelhető állami támogatás felvételéhez, és írja alá ügyvéd előtt az ehhez szükséges papírokat. Ezzel egyidőben az egyik kunhegyesi ügyvéddel adásvételi szerződést szerkesztetett az idős ember házára, akinek azt hazudta, hogy a vételárat már ki is fizette az eladónak.

A tulajdonos kezdetben bizalmatlan volt, beszélni akart az ügyvéddel arról, hogy mit fog aláírni, ami az egész tervet romba dönthette volna. A találékony asszony azonban segítségül hívta a csalás miatt korábban már szintén elítélt unokatestvérét, az ügy II. rendű vádlottját, aki a telefonban magát ügyvédnek kiadva eloszlatta az idős ember minden kételyét.

A nő ezután kocsival vitte a tévedésbe ejtett tulajdonost a szintén megtévesztett ügyvédhez. Az idős ember türelmetlen volt, nem olvasta el, mit ír alá, és az ügyvéd sem ismertette a szerződést, így csak hónapokkal később derült fény a turpisságra.

A tulajdonos a földhivatal leveléből értesült arról, hogy eljárás indult a nő tulajdonjogának az ő ingatlanára való bejegyzése iránt. Nem tudta mire vélni, azonnal feljelentést tett, a földhivatal pedig elutasította a nő tulajdonjog bejegyzési kérelmét, így a tévedésbe ejtett nyugdíjas végül nem vesztette el házát.

Az ügyben 2019. január 30-án emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság két előkészítő ülést és három tárgyalást tartott. Az utolsón, 2020. szeptember 15-én ítéletet hozott.

A nőt és unokatestvérét nagyobb kárt okozó társtettesként elkövetett csalás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért az asszonyt 1 év börtönre ítélte és 1 évre eltiltotta közügyektől, míg bűntársát 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, ahogyan a férfi vádlott is, így az az ő vonatkozásában már elsőfokon jogerőre emelkedett.

A nő és védői azonban kitartottak az asszony ártatlansága mellett, ezért elsődlegesen felmentésért, illetőleg az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése, másodsorban a kiszabott büntetés lényeges enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ő tekintetében az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött. 

A Szolnoki Törvényszék három nyilvános ülést tűzött ki az ügyben, melyből végül egy volt megtartható. Ezen, 2021. szeptember 3-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2021. szeptember 10.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya