Rendszeresen verte, megalázta, végül a házat is rágyújtotta volt élettársára egy férfi Újszászon

A Szolnoki Törvényszék 2021. augusztus 25-én 14 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől azt a harmincas éveiben járó, többszörösen büntetett eléletű férfit, aki hónapokkal a szakítás után sem volt hajlandó elköltözni volt élettársától. Ehelyett rendszeresen verte és megalázta korábbi szerelmét, és őt és édesanyját is azzal fenyegette, hogy rájuk gyújtja, felrobbantja a házat. Végül 2020. október 4-én éjjel, tudva, hogy mindketten odabent alszanak, megtette, amit ígért, és az újszászi házat valóban rájuk gyújtotta.

Az életüket annak köszönhették, hogy tartva a férfitól éjjelre „őrt” állítottak. Egyik ismerősüket kérték meg, hogy a biztonság kedvéért töltse náluk az éjszakát. Az ismerős nem aludt, tévét nézett, amikor nem sokkal tíz óra után felcsaptak a lángok. Nem késlekedett, azonnal hívta a 112-es segélyhívószámot, majd felébresztette és kimenekítette az asszonyokat, így egyikük sem sérült meg.

Az ügyben 2021. május 26-án emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A Szolnoki Törvényszék augusztus 25-én előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság ítéletet hozott.

A Szolnoki Törvényszék a többszörösen büntetett előéletű férfit különös kegyetlenséggel, több, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, kapcsolati erőszak és folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettében, valamint zaklatás vétségében mondta bűnösnek, amiért, mint a kapcsolati erőszak bűntette vonatkozásában különös visszaesőt, a további bűncselekmények tekintetében visszaesőt, halmazati büntetésül 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség kevesellte, a vádlott és védője sokallták a kiszabott büntetést. A vádhatóság ezért súlyosításért, míg a védelem enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Szolnok, 2021. szeptember 3.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya