Súlyosították az élettársát terrorizáló karcagi férfi büntetését

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a negyvenes éveiben járó, büntetlen előéletű, alkoholfüggő férfinak a büntetőügye, aki éveken át, rendszeresen bántalmazta élettársát Karcagon. Volt, hogy „csak” megszorította a karját, de az is előfordult, hogy rugdosta, ököllel ütötte, a karjánál, illetőleg a hajánál fogva ráncigálta, és arra is volt példa, hogy a fejét egy cserépkályha falának ütötte. A bántalmazások több esetben 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak, az asszony mégsem tett feljelentést. Ehelyett megpróbált kiszakadni a párkapcsolatból, és kiskorú gyermekeivel előbb egy anyaotthonba menekült, majd visszatért Karcagra, és egy albérletbe költözött. A férfi azonban megtalálta, és ismét bántalmazta. Az asszony ezután jutott arra az elhatározásra, hogy feljelentést tesz vele szemben.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, kapcsolati erőszakot követ el, más esetek mellett az, aki hozzátartozója sérelmére rendszeresen testi sértést vagy becsületsértést követ el, és bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2019. augusztus 8-án emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság egy előkészítő ülést és négy tárgyalást tartott az ügyben. Az utolsót 2020. november 9-én, melyen ítéletet hozott. A férfit, aki részben beismerte tettét, kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, és a próbaidő tartama alatt külön magatartási szabályként írta elő számára egyebek mellett, hogy jelentkezzen a helyi önkormányzatnál közfoglalkoztatásra, és vegyen részt alkoholfüggőséget kezelő terápián vagy orvosi ellátáson.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet. Az ügyészség azonban a vádlott terhére súlyosításért, a kiszabott szabadságvesztés és a felfüggesztés tartamának lényeges felemelése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2021. április 28-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokon kiszabott börtönbüntetés tartamát több mint másfélszeresére, 1 évről 1 év 8 hónapra, míg a felfüggesztés próbaidejét 2 évről 3 évre felemelte.

 

Szolnok, 2021. május 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya