Hónapokig nem fizetett tartásdíjat, 80 óra közérdekű munkára ítélték

A Mezőtúri Járásbíróság tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 80 óra közérdekű munkát szabott ki azzal a húszas éveiben járó, büntetlen előéletű férfival szemben, aki 2019. március 1-je és 2021. március 30-a között, noha erre jogerős bírósági határozat kötelezte, önhibájából, azaz annak ellenére, hogy erre módja és lehetősége lett volna, csaknem 400 ezer forint, kiskorú lányának járó gyermektartásdíjat nem fizetett meg.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, a tartási kötelezettség elmulasztását követi el, aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2021. március 31-én emelt vádat a Mezőtúri Járási Ügyészség. A Mezőtúri Járásbíróság 2021. április 7-én tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésében döntött, amit az ügyészség és a vádlott is tudomásul vett, így az 2021. április 21-én jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2021. április 27.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya