Felfüggesztett fogházra ítélték a férfit, aki gázpisztollyal nyitott tüzet az egyik kunhegyesi klubban szórakozókra két éve

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak az ötvenes éveiben járó, büntetlen előéletű férfinak a büntetőügye, aki a 2018. október 5-éről 6-ára virradó éjszakán az egyik kunhegyesi klubban szórakozott. Ittassága miatt azonban folyamatosan összetűzésbe keveredett más vendégekkel, ezért nem sokkal hajnali négy óra előtt kivezették a szórakozóhelyről. Ekkor hazament, ököllel betörte a társasházuk ajtaját, majd a lakásából az egyik kezében egy forgótáras gumilövedékes pisztollyal, míg a másikban egy forgótáras gázriasztópisztollyal tért vissza a klubba.

Kinyitotta a bejárati ajtót, és „Takarodjon ki mindenki!” felkiáltással egy lövést adott le, majd a szórakozóhelyre belépve, a kezében lévő pisztolyokat cserélgetve ezt többször megismételte. A vendégek a mosdókba, a szórakozóhely raktárába és a hátsó ajtón keresztül az udvarra menekültek, de a vádlott az utcára is követte őket, és kiabálva veréssel fenyegetőzött egészen a rendőrök kiérkezéséig, akik hajnali négykor őrizetbe vették.

Az ámokfutásban csodával határos módon, a vádlotton kívül, aki megvágta a kezét, mikor ököllel betörte a társasházuk bejárati ajtaját, csak egy ember sérült meg, akit a mellkasán ért az egyik gumilövedék és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott, de a bántalmazás miatt nem kérte a vádlott megbüntetését. A férfi magatartása ennek ellenére bűncselekménynek minősült.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint ugyanis bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki, ahogy jelen esetben is történt, olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2019. december 17-én emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság 2020. október 1-jén előkészítő ülést tartott, melyen a vádlott a vádban foglaltakkal egyező módon elismerte a bűnösségét, nem tett vallomást és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság aznap ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit garázdaság vétsége miatt 8 hónap fogházra ítélte, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2021. március 4-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. Az első fokon kiszabott büntetés enyhítésére nem látott okot.

 

Szolnok, 2021. március 11.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya