Elsodort egy kerékpárost, majd megállás nélkül tovább hajtott egy ittas sofőr Zagyvarékason

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki 2019. november 15-én ittasan ült a volán mögé, és este fél kilenc körül Zagyvarékas egyik utcájában nekiütközött az előtte szabályosan közlekedő kerékpárosnak, aki az útpadkára esett és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A sofőr azonban annak ellenére nem állt meg, és nem győződött meg arról, hogy megsérült-e, hogy észlelte az ütközést, melyben a kocsija egyik visszapillantó tükre is letörött.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, ittas járművezetést követ el számos más eset mellett az, aki közúton, gépi meghajtású járművet vezet, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Bűncselekmény a segítségnyújtás elmulasztása is, amikor valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, és vétség miatt szintén 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Utóbbi súlyosabban, bűntettnek minősül és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a veszélyhelyzetet, ahogyan jelen esetben is történt, az elkövető idézte elő.

Az ügyben 2020. április 7-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2020. július 8-án ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit ittas járművezetés vétsége és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának mérséklése, illetőleg járműkategóriára korlátozása céljából, enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2021. február 26-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta, az enyhítésre nem látott okot.   

 

Szolnok, 2021. március 3.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya