Sörösdobozzal rabolt, több mint 4 év börtönt kapott

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húszas éveiben járó, büntetett előéletű fiatalembernek a büntetőügye, aki 2019. július 2-án a déli órákban Törökszentmiklós egyik élelmiszerboltja előtt nem mindennapi módon, egy sörösdobozzal rabolt ki egy asszonyt. Rablás bűntette miatt jogerősen 4 év 2 hónap börtönt és 5 év közügyektől eltiltást kapott.

A sértett a férjével vásárolt az üzletben, melynek végeztével éppen a megvásárolt árucikkeket pakolta a kerékpárja kosarába a bolt előtti kerékpártárolónál, amikor a vádlott odalépett hozzájuk. Előbb beszélgetést kezdeményezett, majd egy hirtelen mozdulattal kikapott a nő kosarából egy karton alkoholmentes dobozos sört, amivel megpróbált elfutni.

A nő azonban utána futott, utolérte, megragadta a kartont és megpróbálta visszavenni a söröket. Dulakodni kezdtek és mindketten a földre estek. A vádlott ekkor a kartonból kivette a 24 sörösdoboz egyikét, amivel többször megütötte a sértettet, majd látva, hogy a hölgy nem hagyja magát és többen is a segítségére indulnak, a sörösdobozzal a kezében elfutott.

Nem sokkal később azonban visszament, és látva, hogy a sértett férje éppen a biciklijére próbálja felrakni a megmaradt sörösdobozokat, újra próbálkozott. Megragadta a kartont, de most sem járt sikerrel. Ezúttal a férj nem engedte, hogy elvigyen akár egyetlen dobozt is. Ezt látva, végül elfutott.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, rablást követ el, számos más eset mellett az a tetten ért tolvaj, aki a dolog megtartása végett erőszakot alkalmaz, és bűntett miatt 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2019. november 12-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság egy előkészítő ülést és három tárgyalást tartott az ügyben, majd az utolsón, 2020. június 23-án ítéletet hozott.

A fiatal kora ellenére már büntetett előéletű férfit rablás bűntette miatt 4 év 2 hónap börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, ezért súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2021. február 15-én meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Szolnok, 2021. február 19.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya