Nem volt elég gondos az orvos, belehalt a betege

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében praktizáló osztályvezető főorvosnak a büntetőügye, aki 2015. december 4-én pénteken, annak ellenére mulasztotta el elrendelni az egyik kórházban kezelt páciense szoros megfigyelését, ismételt testi, vérnyomás és pulzus vizsgálatát, valamint laborkontrollját, hogy ezt a beteg állapota, panaszai és addigi vizsgálati eredményei a szakma szabályai alapján egyértelműen indokolták volna. Mindez oda vezetett, hogy a hétvégére szoros megfigyelés nélkül hagyott beteg előbb hasi fájdalmai folyamatos fokozódására panaszkodott, majd két nappal később, vasárnap délelőtt belehalt súlyos belső vérzésébe.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést követ el, aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, és vétség miatt 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény, ahogyan jelen esetben is történt, halált okoz.

Az ügyben 2018. február 15-én emelt vádat az ügyészség. A kijelölés alapján eljáró Szolnoki Járásbíróság két tárgyalást tartott az ügyben. Utóbbin, 2020. január 28-án ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészség kevesellte a büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, pénzbüntetés helyett felfüggesztett szabadságvesztés és foglalkozástól eltiltás kiszabása iránt fellebbezett. A vádlott és védője pedig felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés részben eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2021. január 22-én meghozott másodfokú ítéletében maga is enyhének találta az első fokon kiszabott büntetést, ezért a pénzbüntetés mellőzésével 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházra ítélte az orvost.

 

Szolnok, 2021. február 18.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya