Elsőfokú ítélet a kunszentmártoni gyermekgyilkossági ügyben

A Szolnoki Törvényszék, az ügyészi indítványnak megfelelően felmentette az ellene minősített emberölés miatt emelt vád alól és kényszergyógykezelését rendelte el, annak a harmincas éveiben járó, elmeműködése kóros állapota miatt nem büntethető nőnek, aki 2019. november 22-én dél körül, az egyik kunszentmártoni családi házban egy 17 cm pengehosszúságú kést döfött 3 éves gyermeke mellkasába, mert az a tévképzete támadt, hogy a gyermeket „megszállta az ördög”. A gyermek belehalt a sérülésbe.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2020. március 10-én 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a büntetlen előéletű nővel szemben, egyúttal felmentését és kényszergyógykezelése elrendelését indítványozta. A Szolnoki Törvényszék a 2021. január 19-én, a nyilvánosság kizárásával tartott első tárgyaláson ítéletet hozott.

Az ítélet indokolása szerint, a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek a felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen. 

Speciális esetkört képeznek azonban a személy elleni erőszakos büntetendő cselekmények. Utóbbiak esetében ugyanis, ha az elkövetővel szemben, büntethetősége esetén 1 évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, felmentése mellett, az elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető elkövető kényszergyógykezelését kell elrendelni.

A döntés nem jogerős. Az ítéletet az ügyészség, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette. A vádlott élettársa azonban, aki a tárgyaláson nem volt jelen, az ítélet kényszergyógykezelést elrendelő rendelkezése ellen még fellebbezéssel élhet.

 

Szolnok, 2021. január 19.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya