Lekéste a buszt, mérgében szétrúgta a buszmegállót

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húszas éveiben járó fiatalembernek a büntetőügye, aki 2019. július 16-án reggel fél nyolc körül Szolnokon kirúgta a Vegyiművek lakótelep Tószegi úton lévő buszmegállójának vas szerkezeti eleméhez rögzített 2 db üvegtáblát, melyek összetörtek. A fiatalember azután fordult mérgében a buszmegálló ellen, hogy a buszhoz rohanás közben egy, a megállóban kiálló drótdarab elszakította a ruháját, és hiába futott, lekéste a buszt.

A férfi 36.630 forint kárt okozott, ami nem haladta meg az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt, tette mégsem „csak” szabálysértésnek minősült. A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint ugyanis bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, és ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2019. október 28-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlottal szemben, aki időközben elrejtőzött a hatóságok elől, a Szolnoki Járásbíróság elfogató parancsot bocsátott ki, majd miután előkerült, 2020. szeptember 17-én tartott előkészítő ülésén ítéletet hozott.

A fiatal kora ellenére már büntetett előéletű férfit garázdaság vétsége miatt 240 óra fizikai munkakörben ledolgozandó közérdekű munkára ítélte, azzal, hogy ha a munkát önhibájából nem végzi el, a kiszabott közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét 4 óránként 1 nap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Az ítéletet a vádlott és védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére, súlyosításért, közérdekű munka helyett felfüggesztett fogházbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2021. január 11-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2021. január 12.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya