Hat és fél év börtönre ítélték a szolnoki álbrókert

A Szolnoki Törvényszék 2020. december 10-én meghozott másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a negyvenes éveiben járó, büntetlen előéletű, a sajtóban „Bróker Józsiként” emlegetett férfinak a büntetőügye, aki 2007. és 2015. között mintegy 70, többségében szolnoki, illetőleg Jász-Nagykun-Szolnok megyei embertől, összesen csaknem 375 millió forintot csalt ki, azzal az ígérettel, hogy a pénzüket befekteti és magas kamattal, illetőleg hozammal fizeti vissza részükre.

Az ügyfelek jellemzően több millió forintot adtak kölcsön befektetési célokra a vádlottnak. Közülük tízen több mint 10 milliót, akiknek egyike több mint 40 millió forintját „fektette be” a férfinál. A befektetők azonban nemhogy nyertek, milliókat veszítettek az üzleten. A szerencsések legalább a pénzük töredékét visszakapták, de volt, akit több tízmillió forinttal károsított meg a vádlott. Az általa okozott csaknem 375 millió forint kárnak ugyanis kevesebb mint a harmada, csupán mintegy 120 millió forint térült meg.

Az ügyben 2017. március 22-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 16 tárgyalást követően, 2019. június 5-én hozott ítéletet. A férfit 61 rendbeli csalás bűntette miatt 6 és fél év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, 5 évre eltiltotta a biztosításközvetítő és pénzügyi közvetítői foglalkozástól, több mint 25 millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el vele szemben és 48 sértett javára kártérítés megfizetésére kötelezte.

Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék maga is 3 tárgyalást tartott az ügyben, majd 2020. december 10-én kihirdetett másodfokú ítéletében az elsőfokú döntés egyes rendelkezéseit pontosította, a vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzás összegét majdnem másfélszeresére, csaknem 37 millió forintra felemelte, de a vádlottal szemben első fokon kiszabott büntetésen illetőleg intézkedésen nem változtatott.

 

Szolnok, 2021. január 11.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya