Másfélszeresére súlyosították a rendőröket bántalmazó fiatal büntetését

A Szolnoki Törvényszék 1 év 10 hónap fogházról 2 év 10 hónap börtönre súlyosította annak a huszonéves fiatalembernek a szabadságvesztés büntetését, aki két éve, az egyik Jászberényi ingatlanban két rendőrt is megsebesített. A fiatal az egyik javítóintézetből volt szökésben. A járőrök ide kívánták visszaszállítani, ezért támadt rájuk.

Az eset 2018. október 25-én Jászberény Neszűr városrészében, az egyik tanyán történt. Nem sokkal délelőtt tíz óra után érkezett a három járőr a házhoz, ahol a fiatalembert keresték. A vádlott megpróbált kiszaladni az ajtón, miközben a földre lökte az egyik rendőrt, aki megragadta, és nem eresztette őt. Dulakodni kezdtek, és a vádlott többször megütötte és megrúgta a járőrt, akinek a társai siettek a segítségére. Lefogták és megbilincselték a vádlottat, aki tovább rugdosódott. Végül rendőrautóval a Jászberényi Rendőrkapitányságra szállították. A három rendőrből ketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az ügyben 2019. június 11-én emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság két tárgyalást követően, 2019. október 24-én hivatalos személy elleni erőszak bűntette és 2 rendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyektől a vádlottat.

Az ügyész kevesellte, a vádlott és védője sokallták a kiszabott büntetést, ezért a vádhatóság képviselője súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2020. szeptember 1-jén meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlottal szemben kiszabott büntetést azonban maga is túlságosan enyhének ítélte, ezért a szabadságvesztés büntetés tartamát 1 év 10 hónapról 2 év 10 hónapra felemelte, fogház helyett eggyel súlyosabb végrehajtási fokozatban, börtönben rendelte végrehajtani azt, és 2 év helyett 4 évre tiltotta el a közügyektől a vádlottat.

 

Szolnok, 2020. szeptember 3.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya