Zebrán sodort el egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül távozott egy férfi Jászapátin

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a középkorú, büntetlen előéletű férfinak a büntetőügye, aki tavaly februárban, egy téli reggelen Jászapátin a kocsijával elsodort egy kijelölt gyalogosátkelőhelyen szabályosan áthaladó tizenkét éves kislányt, majd segítségnyújtás nélkül távozott.

Az eset 2019. február 11-én percekkel nyolc óra előtt a Kossuth Lajos úton történt. A vádlott lassított, amikor a kijelölt gyalogosátkelőhelyhez ért, és több kerékpárost is átengedett, de figyelmetlensége miatt nem észlelte az utánuk érkező kislányt, aki látva, hogy az autó nem áll meg, megpróbált elugrani előle, így a jármű „csak” a visszapillantó tükrével sodorta el.

A kislány 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a visszapillantó tükör pedig letört a kocsiról. A vádlottal szemben azért indult büntetőeljárás mert miután a történtek után megállt, és kiszállt az autóból, csupán az utóbbiról győződött meg. Ránézett a kislányra, felvette a tükröt, majd visszaszállt az autóba és elhajtott.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, segítségnyújtás elmulasztását követ el, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, és vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény súlyosabban minősül, és elkövetőjét a törvény bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ha a veszélyhelyzetet maga idézte elő.

Az ügyben 2019. augusztus 27-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság egy előkészítő ülést tartott az ügyben, majd 2020. február 4-én tartott tárgyalásán ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 200 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte és 8 hónapra eltiltotta a B és a B1 kategóriába tartozó közúti járművek vezetésétől.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. Az ügyészség azonban a vádlott terhére, súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. június 25-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2020. július 22.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya