Közérdekű munkára ítélték a tanárukat inzultáló tizenéveseket

Jogerősen lezárult annak két tinédzser korú diáknak a büntető ügye, akik idén januárban egy mezőtúri középiskolában tartott tanórán inzultálták tanárnőjüket. Óra közben felálltak a helyükről és odamentek a tanári asztalhoz, egyikük fejelő mozdulatot tett a pedagógus felé, majd a vállánál megragadta a blúzát és a kézfejével az arca felé legyintett, anélkül, hogy hozzáért volna, végül belerúgott a tanárnő székébe, míg a társa egy papírlappal többször meglegyintette a tanár fejét.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el számos más eset mellett az, aki közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoz, és alapesetben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2020. március 2-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség, majd másnap, március 3-án bíróság elé állította a két büntetlen előéletű fiatalkorút. A Mezőtúri Járásbíróság még aznap ítéletet hozott, és társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 160-160 óra közérdekű munkára ítélte a két fiatalt, akiknek fizikai munkát végezve kell ledolgoznia büntetését.

A vádlottak és védőjük tudomásul vették az ítéletet. Az ügyész azonban mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. július 10-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2020. július 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya