Nevelő szándékkal ütött, 90 nap elzárást kapott

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húszas éveiben járó, büntetett előéletű fiatalembernek a büntetőügye, aki, két éve szilveszterkor, az egyik tiszaburai szórakozóhely előtt többször ököllel arcon ütött egy számára ismeretlen férfit, amiért az a saját barátnőjével veszekedett. Beismerte tettét, és azt mondta, megsajnálta a hölgyet, és nem hagyhatta, hogy egy nőt bántsanak. Jogerősen 90 nap elzárásra ítélték, amit büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

Az eset 2018. december 31-én a háromezer lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben, Tiszaburán este fél nyolc körül történt.

Az egyik helyi szórakozóhely előtt egy pár veszekedett, melynek során nem csak kiabáltak, de kölcsönösen kezet is emeltek egymásra.

Ezt látva, az ittas állapotban lévő vádlott, hirtelen elhatározásból a pár férfi tagjához lépett, és anélkül, hogy ismerte, vagy neki bármit mondott volna, ököllel háromszor arcon ütötte, majd elment.

A férfi 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett. A vádlott beismerte tettét, amiről utóbb azt mondta, megsajnálta a hölgyet, és nem hagyhatta, hogy egy nőt bántsanak.

Az ügyben 2019. június 17-én emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság 2 tárgyalást követően, 2020. január 28-án hozott ítéletet. A büntetett előéletű fiatalembert, aki testi sértés bűntette miatt már állt bíróság előtt, garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt 312 óra fizikai munkakörben ledolgozandó közérdekű munka büntetésre ítélte.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. Az ügyészség azonban a vádlott terhére, súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. Az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2020. június 8-án meghozott ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlottal szemben kiszabott büntetést azonban maga is kevesellte, ezért közérdekű munka helyett 90 nap elzárásra ítélte a férfit, amit büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

 

Szolnok, 2020. június 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya