Mérgében berúgta egy tolató autó szélvédőjét egy fiatalember Tiszaföldváron

A Szolnoki Törvényszék, az ügyben első fokon eljárt Kunszentmártoni Járásbíróság ítéletét megváltoztatva, az első fokon kiszabott 70 nap elzárás mellett csaknem kétszázezer forint pénzbüntetésre is ítélte azt a húszas éveiben járó, büntetett előéletű fiatalembert, aki két és fél évvel ezelőtt, egy őszi hajnalon, Tiszaföldvár egyik szórakozóhelye előtt berúgta egy tolató autó szélvédőjét és jobb első ablakát, mert a jármű egyik utasával az este folyamán konfliktusba keveredett.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény nevű bűncselekményt követi el,  aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, és bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2018. május 9-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Kunszentmártoni Járásbíróság 5 tárgyalást követően, 2019. szeptember 2-án hozott ítéletet. A férfit közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntette miatt 70 nap elzárásra ítélte, amit büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

A vádlott tudomásul vette az ítéletet. Az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett, a Szolnoki Törvényszék maga is szükségesnek látta az első fokon kiszabott büntetés súlyosítását, ezért 2020. május 13-án meghozott másodfokú ítéletében a vádlottat a 70 nap elzárás mellett további 180 ezer Ft pénzbüntetésre is ítélte.

 

Szolnok, 2020. május 25.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya