Zárt térben, nyílt láng mellett próbált gázpalackot cserélni egy férfi Szolnokon

A Szolnoki Járásbíróság pénzbüntetésre ítélte azt a büntetlen előéletű középkorú férfit, aki másfél éve, egy szakszerűtlenül végrehajtott gázpalackcsere során gázrobbanást okozott az egyik szolnoki garázsban, melyben két ismerősével együtt maga is súlyosan megsérült.

Az eset 2018. november 29-én reggel 9 óra körül Szolnokon történt. A férfi a garázsában volt az egyik ismerősével, amikor betoppant hozzá egy másik ismerős egy propán-bután gázkeverékkel töltött turista gázpalackkal. Cserélni szerette volna, ezért azt kérte, hogy segítsen neki leszerelni a palack menetes talpas szelepét.

A férfi segíteni akart ismerősének, és a nyílt lángú kályhával fűtött garázsban, bezárt ajtók mögött, úgy próbálta meg leszerelni a gázpalack szelepét, hogy a palackot az ismerőse mintegy fél méter magasan a kezében tartotta, ő pedig előbb egy villáskulccsal próbált a szelepen lazítani, majd miután nem járt sikerrel, egy kalapáccsal a villáskulcsra ütött.

A gázpalack azonban kicsúszott ismerőse kezéből, és mintegy fél méter magasból a földre esett. Hármat pattant a padlón, a benne lévő túlnyomás lerúgta magáról a sérült szelepet, a gáz ellepte a garázst, és a zárt térben a kályha lángjától berobbant. Mindhárman súlyosan megégtek, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az ügyben 2020. március 11-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség.  A Szolnoki Járásbíróság pedig pár nappal később, március 23-án tárgyalás mellőzésével gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt 230 ezer Ft pénzbüntetést szabott ki a férfival szemben.

Tárgyalás tartását sem az ügyészség, sem a vádlott, illetőleg a védő nem kérte, így a döntés 2020. április 8-án jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2020. május 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya