Talált bankkártyával tankolt egy pár Szolnokon, elítélték őket

A Szolnoki Törvényszék másodfokú határozatával jogerősen lezárult annak a párnak a büntetőügye, akik tavaly júliusban, Szolnokon a Felső Szandai réten egy pénztárcát találtak, benne a tulajdonos jogosítványával, készpénzével és bankkártyájával, de ahelyett, hogy felvették volna vele a kapcsolatot, vagy a tárcát átadták volna az illetékes jegyzőnek, inkább több tízezer Ft-ért tankoltak a bankkártyájával.

Az eset 2019. július 13-án Szolnokon, a számos nagyáruháznak otthont adó Felső Szandai réten történt. A pár hajnali 5 óra körül találta meg a pénztárcát, és percekkel később már a közeli önkiszolgáló benzinkúton tankoltak és töltötték az üzemanyagot a náluk lévő kannákba.

A talált bankkártyával összesen 60 ezer Ft-ot fizettek, de nem egyszerre, alig egy órán belül 14 alkalommal. Gondosan figyeltek ugyanis, hogy egyszerre ne lépjék át az 5 ezer Ft-os fizetési korlátot, így nem kellett kódot ütniük.

Az ügyben 2019. december 13-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség és a párt egy héttel később, december 19-én bíróság elé állította.

A Szolnoki Járásbíróság aznap ítéletet hozott. A pénztárca ellopásáért társtettesként elkövetett lopás vétségében, míg a bankkártyával történt fizetés miatt társtettesként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek őket, amiért a negyvenes éveiben járó büntetlen előéletű nőt 150 ezer Ft, míg a húszas évei végén járó büntetett előéletű élettársát 250 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet a nő tekintetében a kihirdetése napján jogerőre emelkedett. A férfi esetében azonban az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így az ő vonatkozásában az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2020. április 2-án meghozott másodfokú döntésében a férfival szemben első fokon kiszabott 250 ezer Ft pénzbüntetést 1 év 2 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre súlyosította.

Szolnok, 2020. május 5.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya