Hármas karambolt okozott egy kábítószertől bódult sofőr a 4-esen, Kenderesnél

A Szolnoki Törvényszék másodfokú határozatával jogerősen lezárult annak a húszas évei végén járó férfinak a büntetőügye, aki két éve, kábítószer hatása alatt hármas karambolt okozott a 4-es számú főúton, Kenderes lakott területén kívül. A balesetben ketten könnyebben, egy személy súlyosan megsérült. A vétkesnek többszázezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie és évekig nem ülhet volán mögé.

Az eset 2018. június 24-én délelőtt a Budapestet Záhonnyal összekötő 4-es számú főúton, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros, Kenderes lakott területén kívül történt.

A fiatalember a balesetet megelőző 4-8 órával MDA és MDMA típusú kábítószert fogyasztott, majd délelőtt 9 óra körül kocsival Kenderes irányából Kisújszállás felé indult. Mintegy 80 km/órás sebességgel haladt, amikor bódultsága miatt áttért a szemközti sávba.

Az ott érkező hölgysofőr kocsijával megpróbálta elkerülni az ütközést, fékezett és jobbra kormányozott, de a férfi fékezés nélkül nekihajtott, majd autójával egy, szintén a szemközti sávban, a hölgy mögött érkező motorkerékpárnak is nekiütközött.

A két vétlen sofőr 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet, a hölgy, jobb első ülésen utazó utasa azonban 8 napon túl gyógyuló sorozatbordatörést szenvedett.

Az ügyben 2019. szeptember 24-én emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség.

A Karcagi Járásbíróság két tárgyalást követően, 2020. január 15-én hozott ítéletet az ügyben. A büntetlen előéletű férfit bódult járművezetés bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt 300 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette. A vádlott védője azonban elsődlegesen eltérő jogi minősítés, másodsorban enyhítés végett fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. április 16-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Szolnok, 2020. május 4.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya