Letartóztatták az unokázós csalássorozat újabb gyanúsítottját is

A Szolnoki Járásbíróság 2020. március 6-án egy hónapra elrendelte annak a húszas éveiben járó fiatalembernek a letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2020. február 17-e és 28-a között több társával csaknem 30 idős, többségükben szolnoki embertől összesen több mint 50 millió Ft-ot próbáltak kicsalni.

A gyanú szerint kiszemeltjeiket vezetékes telefonon hívták fel, majd magukat az idős emberek unokáinak, gyermekeiket kiadva azt állították, hogy baleset érte őket, ezért pénzre van szükségük, és számos esetben a kért összeget is megjelölték.

Az ismertté vált esetek többségében nem jártak sikerrel. Az emberek nem dőltek be a csapdának. Ennek ellenére, egyebek mellett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettének minősülhet, amivel gyanúsítják őket.

A most letartóztatott férfi két feltételezett társának letartóztatásáról már március 2-án döntött a Szolnoki Járásbíróság. A végzések nem véglegesek, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így a kérdésben az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék határoz majd.

 

Szolnok, 2020. március 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya