Megütötte a halőrt, több mint másfél év felfüggesztett börtönt kapott

A Szolnoki Törvényszék 2020. január 14-én, az ügyben elsőfokon eljárt Mezőtúri Járásbíróság ítéletét helybenhagyva, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a negyvenes éveiben járó, büntetlen előéletű férfit, aki 2018. augusztus 4-én este hét óra körül, a Mezőtúr külterületén található Túrtő holtágnál előbb csak fenyegette, majd meg is ütötte a vele és ismerőseivel szemben jogszerűen intézkedő halászati őrt.

Talán kevesen tudják, de a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a katonák, tűzoltók, mentősök, egészségügyi dolgozók, polgárőrök, pedagógusok, egyházi személyek, busz-, troli-, metró-, villamos- és mozdonyvezetők, kalauzok és postások mellett az erdészek, a hivatásos vadászok és a halászati őrök is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, akik a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben a hivatalos személyekkel azonos szintű, fokozott büntetőjogi védelem alatt állnak.   

Aki jogszerű eljárásukban erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti vagy eljárásuk alatt, illetve emiatt bántalmazza őket, bűntett miatt 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Szolnok, 2020. január 29.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya