Jogerős ítélet a Törökszentmiklósi Autóbusz-állomás várótermét megrongáló fiatal ügyében

A Szolnoki Járásbíróság 2019. július 22-én garázdaság és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt 1 év 2 hónap – 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, és az általa okozott csaknem hetvenezer forint kár megtérítésére kötelezte, azt a büntetett előéletű tizenéves fiatalt, aki 2019. május 30-án délután fél öt körül a Törökszentmiklósi Autóbusz-állomás várótermében ököllel szétverte az egyik üvegezett keretben a falra erősített menetrendtáblát, melynek üvege és kerete is összetört. Az ítélet jogerős.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ahogyan bűncselekmény a rongálás is: amikor valaki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz.

Az ügyben 2019. július 19-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A fiatalembert július 22-én bíróság elé állította. A Szolnoki Járásbíróság pedig aznap ítéletet hozott, amit az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vett, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2019. július 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya