Elcsente a barátnője bankkártyáját, és a tudta nélkül pénzt vett fel vele

A Szolnoki Járásbíróság 2019. július 22-én információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt 120.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, és az általa okozott csaknem százezer forintos kár megtérítésére kötelezte azt a büntetlen előéletű, huszonéves fiatalembert, aki 2019. április 2-án Mezőtúron titokban magához vette a barátnője bankkártyáját, az egyik helyi bankautomatához ment, és a kártya tokjában felírt PIN-kód beütésével 99.000 Ft készpénzt vett fel vele a hölgy bankszámlájáról, annak tudta nélkül. Az ítélet jogerős.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalást követ el - számos más eset mellett - az, aki jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (pl. bankkártya) felhasználásával kárt okoz, és bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2019. július 17-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A férfit július 22-én bíróság elé állította. A Szolnoki Járásbíróság pedig aznap ítéletet hozott, amit az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vett, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2019. július 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya