Kétszeresére súlyosította a törvényszék a kiskorút kiraboló fiatalok büntetését

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a két húszév körüli, büntetlen előéletű fiatalnak a büntetőügye, akik 2018. szeptember 5-én Törökszentmiklóson, fényes nappal, a nyílt utcán kiraboltak egy kiskorú fiút. A törvényszék az ügyész fellebbezése folytán, a Szolnoki Járásbíróság ítéletét megváltoztatva 2-2 év felfüggesztett börtönre súlyosította büntetésüket.

Az eset a húszezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, Törökszentmiklóson történt. A kiskorú fiú délelőtt tízóra körül az Almássy úton sétált, amikor szembejött vele a két vádlott. A fiú órája és a karlánca megtetszett nekik, ezért leszólították.

Az idősebbik vádlott felszólította, hogy adja oda nekik az órát és a karláncot. Azt mondta, 10-ig elszámol, és ha addig nem engedelmeskedik, megverik.

Ekkor észrevette, hogy a járdát térfigyelő kamera figyeli, ezért a fiút arra utasította, hogy menjen tovább, majd amikor kiértek a kamera látóteréből, ismét megfenyegette. Azt mondta, „le fogják boxolni”, ha nem engedelmeskedik, és elkezdett visszaszámolni. A fiú megijedt, és odaadta a karláncát.

 A fiatalabbik vádlott ekkor azt kérdezte, „Velem mi lesz, gyerek? Én nem kapok semmit?”, és ő is elkezdett visszaszámolni. A fiú félt, hogy megverik, ezért odaadta az óráját is, majd a vádlottak, az összesen 3.500 Ft értékű zsákmánnyal elmentek.

Az ügyben 2018. október 26-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság másfél hónappal később, 2018. december 10-én hozott ítéletet. A vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt 1-1 év - végrehajtásában 3 évre – felfüggesztett börtönre ítélte.

Az ügyész kevesellte a büntetést, ezért mindkét vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A törvényszék 2019. április 16-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlottakkal szemben kiszabott büntetést azonban maga is túlságosan enyhének tartotta, ezért azt a duplájára, 1-1 évről 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre súlyosította.

 

Szolnok, 2019. április 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya