Furgonok szétbontására és alkatrészként eladására „szakosodtak” az orgazdák

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a három férfinak a büntetőügye, akik 4 db korábban ismeretlen személy által ellopott furgont rejtettek el azért, hogy azokat alkatrészeikre bontva értékesítsék. Tették ezt annak ellenére, hogy tudták, hogy lopottak.

A két német és két japán gyártmányú kisteherautót még 2014 telén lopták el ismeretlenek. Mindegyik jármű az utcán parkolt, három Budapesten, egy Szolnokon, a Rákóczi úton. Végül hármat egy felsőpakonyi tanyán, egyet pedig az I. rendű vádlott lakóhelyén találtak meg a hatóságok, akiket a tehergépkocsikban lévő műholdas nyomkövető vezetett nyomra.

Az ügyben még 2016. június 20-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2018. június 5-én hozott ítéletet. A vádlottakat többrendbeli orgazdaság bűntette miatt 2-2-2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A törvényszék a 2019. április 9-én meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta. A vádlottak cselekményét egyrendbeli folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntettének minősítette.

Az ügyészi fellebbezésnek helyt adva, az ügy I. rendű vádlottját, aki kitervelője és koordinálója is volt a bűncselekményeknek, az elsőfokon kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetés mellett további 400.000 Ft pénzbüntetésre is ítélte.

A neki csupán segítséget nyújtó II. és III. rendű vádlottak vonatkozásában azonban a vádlotti, illetőleg védői fellebbezések vezettek eredményre, büntetésüket 2-2 évről másfél-másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre enyhítette a törvényszék. Az ítélet jogerős.   

 

Szolnok, 2019. április 9.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya