Hamis pénzt vásárolt, majd abból kábítószert vett, de krumplit már nem sikerült neki

A Szolnoki Törvényszék napokban meghozott másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a nőnek és férfi társának a büntetőügye, aki 2016. november 10-én mintegy 70 ezer Ft-ért 230 ezer Ft hamis készpénzt vásárolt a férfitól, amiből még aznap 100 ezer Ft-ért kábítószert vett, majd egy zsák krumplit is szeretett volna, de a zöldséges észrevette, hogy hamis pénzzel akar fizetni.

A nő egy ismeretlentől kapta a férfi telefonszámát, amit „pénz” néven mentett el a telefonjába. Felhívta, és délután egy óra körül az egyik tiszafüredi benzinkúton találkoztak.

A férfi azt mondta, hogy a hamis pénzt elrejtette, ezért a hölgy beszállt a férfi autójába, és Poroszló irányába indultak. Átkeltek a Tisza-hídon, majd egy bokros-fás résznél megálltak, ahol a férfi 230.000 Ft hamis pénzt adott át a nőnek, aki cserébe 69.000 Ft-ot fizetett.

A találkozó után a nő Törökszentmiklósra ment, ahol délután öt órakor 100.000 Ft-ért kábítószert vett a frissen vásárolt hamis pénzből. A drogkereskedő nem vette észre, hogy a pénz hamis, nem úgy, mint az a karcagi zöldséges, akitől a hölgy még aznap egy zsák krumplit próbált vásárolni.

Az ügyben 2018. április 18-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig néhány héttel később, 2018. május 30-án, egy tárgyalást követően ítéletet hozott: mindkét vádlottat pénzhamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért a büntetlen előéletű nőt 2 év – végrehajtásában 4 évre - felfüggesztett börtönre, míg a többszörösen büntetett előéletű férfit 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész mindkettejük büntetését kevesellte, ezért a terhükre súlyosításért fellebbezett, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.

A törvényszék 2019. február 27-én hozott másodfokú ítéletet, melyben az elsőfokú bíróság döntését törvényesnek és megalapozottnak találta, a hölggyel szemben kiszabott büntetést azonban maga is enyhének minősítette, ezért 2 év felfüggesztett helyett 2 év végrehajtandó börtönre súlyosította azt. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A kábítószervásárlással kapcsolatosan külön eljárás indult.  

 

Szolnok, 2019. március 12.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya