Jogerős döntés az öcsödieket félelemben tartó férfi ügyében

A Szolnoki Törvényszék napokban meghozott másodfokú határozatával jogerősen lezárult annak a büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki egy kocsmai verekedés során úgy megvert egy másik férfit, hogy meg kellett műteni. Néhány hónappal később pedig több embert, köztük egy rendőrt is, fényes nappal, a nyílt utcán azzal fenyegetett, hogy megöli őket, kettejüket meg is ütötte, majd amikor a rendőröknek sikerült megfékezniük, trágár módon szidalmazta őket és azzal fenyegetőzött, hogy kárt tesz magában és feljelenti őket, azt állítva, hogy ők bántalmazták.

Mindkét eset a háromezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagyközségben, Öcsödön történt.

Egy nyári napon, este hét óra körül a vádlott együtt italozott az ismerőseivel a nagyközség egyik sörözőjének kerthelyiségében. Az egyik férfi vendég odaszólt neki, hogy halkabban beszéljen, amit az ittas vádlott nehezményezett, ezért amikor kifelé indult, maga is odaszólt a férfinak, aki erre megragadta a karját. A vádlott ekkor ököllel arcon ütötte, majd az ütéstől a földre eső férfit az arcán és a mellkasán többször, nagy erővel megrúgta, amitől olyan súlyos, többszöri arccsonttörést szenvedett, hogy meg kellett műteni, és több fogát is elvesztette.

Ugyanebben az évben, egy decemberi napon, délután kettő óra körül a vádlott a nagyközség főutcáján hajtott az autójával, amikor meglátta, hogy ott sétál az egyik rendőr, akire már régóta haragudott. Megállt a kocsival, és a lehúzott ablakon át kiabálva szidni kezdte, majd megfenyegette, hogy „kinyírja” őt is, és a családját is, ha meglátja a faluban. A férfi nem válaszolt, csak bement a közeli háza udvarára.

Ekkor arra sétált egy másik férfi is, akivel a vádlottnak korábban szintén nézeteltérése volt. Vele is kiabálni kezdett, ezért a férfi a közeli zöldségboltba menekült, és felhívta az édesapját, hogy jöjjön, és segítsen.

A vádlott eközben kiszállt a kocsiból, és a férfi után ment az üzletbe, ahol hangosan kiabált vele, és kétszer meg is ütötte, amitől a férfi a zöldséges ládák közé esett. Amikor az eladó felszólította, hogy távozzon, a vádlott azt mondta, „te nem láttál semmit!”, majd kiment a boltból.

Éppen kilépett az üzletből, amikor megérkezett a boltban bántalmazott férfi édesapja. A vádlott vele is kiabálni kezdett, majd ököllel arcon ütötte. Az apa azonban nem „üres kézzel” érkezett, és a nála lévő lapáttal viszonozta az ütést. A lendülettől kiesett a lapát kezéből. Dulakodni kezdtek. Ekkor kijött a zöldségboltból a férfi fia, aki felvette a földről a lapátot, és felszólította a vádlottat, hogy hagyja abba az apja bántalmazását.

Ekkor a vádlott azt mondta, hogy a kocsijában tartott fegyverével mindkettőjüket lelövi, de végül csak beült az autójába és elhajtott. Nem sokkal később azonban visszajött, és a kocsi vezetőülésében ülve ismét azzal fenyegetőzött, hogy lelövi őket, majd lehajolt és valamit keresett a kocsiban.

A férfi azonban, akit korábban megvert a vádlott a zöldségboltban, nem várta meg, hogy kiderüljön, hogy mit keres. Ehelyett a nyitott ablakon keresztül paprikasprayt fújt be. A dühödt vádlott ekkor kiugrott az autóból, és ökölbe szorított kézzel felé indult, miközben azzal fenyegette, hogy megöli.

Ekkor lépett közbe a nap első „megfenyegetettje”, a rendőr, aki időközben „erősítést kért”. Odalépett a vádlotthoz, lefogta, majd a kiérkező másik két rendőrrel megkezdték az intézkedést a vádlottal szemben.

Ő azonban, ahelyett, hogy engedelmeskedett volna, felszólításra sem adta át az iratait, majd a kocsijához ment, beszállt, és el akart indulni, de az egyik rendőr utána ment, és a karjánál fogva kiszállásra kényszerítette, majd az egyik kollégájával megbilincselték.

A dühödt férfi eközben trágár módon, rendőri mivoltukban gyalázva szidta az intézkedő rendőröket, és folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy „szétüti”, „megveri” őket. Végül azzal fenyegette meg őket, hogy kárt tesz önmagában, majd feljelenti őket, azt állítva, hogy ők bántalmazták, és az ügyvédje segítségével „kivetkőzteti” őket.

Az ügyben a Kunszentmártoni Járásbíróság járt el első fokon, 2017. szeptember 18-án meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, valamint garázdaság, 5 rendbeli zaklatás, 2 rendbeli könnyű testi sértés és 2 rendbeli becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 3 év 7 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt kiszabott 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Szolnoki Törvényszék 2019. január 25-én meghozott, aznap jogerős másodfokú döntésével az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét, lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Szolnok, 2019. január 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya