Első fokon több mint 4 év börtönre ítélték a vasútállomási rablót

A Szolnoki Járásbíróság elsőfokon 4 év 3 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a huszonéves fiatalembert, aki a nem jogerős ítélet szerint 2018. május 1-jén fényes nappal, délelőtt kilenc óra körül a szolnoki vasútállomás Liget út és Levente út sarkánál található parkolójánál kirabolt egy fiatal férfit.

Az ítélet szerint a vádlott már jó ideje követte az áldozatát. A kézitáskáját akarta megszerezni. A szerencsétlenül járt férfi éppen a vasútállomás parkolójánál járt, amikor rátámadt. Az állomás kerítésének lökte, arcon ütötte, a földre nyomta, a tenyerét a szájára szorította, kitépte a kezéből a kézitáskát, majd átugrott a kerítésen, és elmenekült.

A táskában nem csak a férfi pénztárcája, mintegy 5.000 Ft és 8 dollár készpénze és mobiltelefonja, de a személyes okmányai és a bankkártyája is benne volt. A vádlottat ezért a Szolnoki Járásbíróság 2019. január 14-én meghozott ítéletében nem „csupán” rablás bűntettében, hanem közokirattal, illetve készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében is bűnösnek mondta ki. A vádlott és védője ugyan tudomásul vették az ítéletet, az mégsem jogerős, mert az ügyész három munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni.

Az ügy további érdekessége, hogy az ítélet, a tavaly júliusban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény bírósági eljárások gyorsítását szolgáló rendelkezéseinek köszönhetően a vádemelést követő három hónapon belül megtartott előkészítő ülésen született.

 

Szolnok, 2019. január 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya