Több mint 2 milliárdos adóhiány, több mint 40 év fegyház és csaknem 100 millió forintos vagyonelkobzás az áfacsalási ügyben

A Szolnoki Törvényszék 11 tárgyalási napot követően 2018. november 27-én hozott elsőfokú ítéletet azon hat, korábban az Európai Unión belüli tejkereskedelemmel foglalkozó személy, cégvezető és cégtulajdonos büntetőügyében, akik a nem jogerős ítélet szerint egymással bűnszervezetként együttműködve több mint 2 milliárd Ft áfát csaltak el, akként, hogy a jobbára Szlovákiából beszerzett tejet itthon beszerzési ár alatt, nettó áron értékesítették, és az adóhatóságot megtévesztve nem fizették be az általános forgalmi adót.

Az ügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, amiért hatukat, összességében 43 és fél év fegyházra és 43 év közügyektől eltiltásra ítélte, összességében 93.721.400 Ft értékben alkalmazott vagyonelkobzást velük szemben, négyüket pedig évekre attól is eltiltotta, hogy gazdasági társáság vezető tisztségviselői lehessenek.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész és a IV. rendű vádlott védője 3 munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni. A tárgyaláson jelenlévő védők azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Szolnok, 2018. november 28.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya